Koji su najtraženiji, a koji najmanje traženi poslovi u Srbiji?

30/10/2014 14:24

Koji su najtraženiji, a koji najmanje traženi poslovi u Srbiji?

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi oko 800.000 zaposlenih, najviše je mladih, a u proseku se čeka na posao skoro 4 godine.

Teško do posla

Do posla najteže dolaze pomoćnik prelca, krojači tekstila, tkači, obrađivač kože i krzna, a najviše se traže ljudi sa visokim obrazovanjem, prvenstveno elektroinženjeri, inženjeri elektronike i IT stručnjaci.

Posao se teško nalazi i u oblasti mašinstva i obradi metala. Zanimanja koja ovde spadaju su servisni mašinski tehničar, servisni mehaničar za poljoprivredne mašine, servisni mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina, autolimar, mehaničar i drugi.

Problema imaju i oni koji traže posao u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, a pogotovo voćarsko-vinogradarski tehničari i poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja.

Teško se dolazi do posla i u oblasti drvoprerađivačke tehnologije, a problema sa poslom imaju i tehničari ozelenjavanja naselja i uređenja predela, zatim tehničari uzgoja šuma, ali i druge osobe stručne za oblast ekonomije i prava, konkretno daktilografi, upravni tehničari, birotehničari, pravni tehničari i pravnici.

Najmanje traženi poslovi u Srbiji

Suficitarna zanimanja su pomoćni ženski frizer, izrađivač hemijskih proizvoda, hemijsko-tehnološki tehničar, autoelektričar, tehničar visokogradnje, tehničar niskogradnje, arhitektonski tehničar, inokorespondent, kulturološki tehničar, maturant gimnazije i nastavnik razredne nastave .

Kao primer izuzetno slabe potražnje mogu se uzeti tzv. stari zanati gde spadaju jorgandžija, kišobrandžija, abadžija, pomoćnik kolara i kolar, presvlakač dugmadi, bižuter, bačvar, bunardžija, kotlar-kazandžija, snovač i sarač ćilimar.

Najtraženiji poslovi u Srbiji

Prema podacima NSZ, do posla najlakše dolaze visokoobrazovani profili, i to inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike…

Osim njih, u dobrom položaju nalaze se i inženjeri mašinstva i građevine koji poseduju odgovarajuće licence, zatim matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari određenih specijalizacija, farmaceuti i računovođe.

Profili nižeg obrazovanja

Što se tiče profila nižeg obrazovanja, posao najlakše nalaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari elektronike, računara, tehničari za biotehnologiju, za kompjutersko upravljanje, tehničari obezbeđenja i drugi. Najčešće je radno iskustvo uslov za njihovo zapošljavanje.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da se na posao u proseku čeka oko 3 godine i 10 meseci i da od ukupnog broja nezaposlenih 202.000 čine mlađi od 30 godina, dok starijih od 50 godina ima oko 200.000. Oko 32 odsto nezaposlenih su polukvalifikovani ili nekvalifikovani, odnosno osobe koje imaju prvi ili drugi stepen stručne spreme, a 54% su osobe sa srednjom stručnom spremom. Viskoobrazovanih ima mali broj na evidenciji službe za zapošljavanje, a nezaposlenih mladih između 15 i 24 godine ima 50 odsto.

U Srbiji je stopa nezaposlenosti mladih značajno veća u odnosu na prosek zemalja EU, gde ta stopa iznosi 23 odsto i smatra se jako visokom.

30/10/2014 14:24