8 saveta za CV koji se izdvaja od drugih

16/11/2015 12:58

8 saveta za CV koji se izdvaja od drugih

Većina CV-jeva i pratećih pisama su dosadni. Dok poslodavci kopaju kroz desetine i desetine rezimea, postoji par načina da im baš vaš zapadne za oko.

Iako možda mislite da nije bitno to što ste išli na privatne časove nekog egzotičnog jezika, ali možda vaš budući poslodavac misli drugačije. To može pokazati vašu želju za učenjem i konstantnim usavršavanjem, a možda je baš to ono što će vam obezbediti intervju za posao.

Postoji nekoliko bitnih stavki, koje osim vašeg radnog iskustva i diploma, može znatno poboljašti vaš CV i prateće pismo.

Radovi na projektima

Poslodavci uglavnom žele da vide vaše radove na nekim određenim projektima. Da li ste pokrenuli neki novi proizvod ili uslugu? Da li ste pomogli da se kreira neki proces ili uneli neku inovaciju na vaše radno mesto? Direktori firmi bi više želeli da vide kako ćete se vi uklopiti u njihov tim nego vaše pozicije na prethodnim radnim mestima.

Šta vas pokreće?

Još jedna bitna stvar je da na rezimeu napišete jedno ‘’šta’’. Šta vas tera da ustanete rano ujutro? Šta želite da promenite u svetu? Šta vas pokreće?

Šta trenutno čitate?

Veoma je važno na šta ljudi “troše” svoje slobodno vreme. Napišite sve blogove koje čitate, sajtove koje posećujete i vaše omiljene knjige, svejedno za koju poziciju se prijavljujete. Ovim dajete uvid poslodavcu o vašim interesovanjima i daje im širu sliku o sebi.

Konstantno učenje

Podrazumeva se da diplome imaju vrednost, ali kandidati koji nastavljaju sa učenjem i posle tradicionalnog školovanja (privatni časovi, online predavanja, seminari, itd.) predstavljaju pojedince koji imaju želju za stalnim učenjem i unapređivanjem. Takav kandidat donosi sa sobom ne samo potrebne veštine za obavljanje svog posla, nego dodatnu dubinu, samostalnost i kreativnost u radu.

Vaša socijalna relevantnost

Ukoliko se prijavljujete za posao nekog menadžera u tursitičkoj agenciji, vašem poslodavcu će biti važno da ste vi okruženi vestima iz polja turizma. To pokazuje vašu strast prema toj oblasti i poznavanje onoga što ljude interesuje. Ukoliko ovo ne napomenete, postoji šansa da će poslodavac misliti da nemate dodirnih tačaka sa poljem vezanim za posao za koji se prijavljujete.

Čudna interesovanja i činjenice o vama

Kopanje kroz brda i brda CV-jeva može biti jako dosadno, zato većina poslodavaca gleda u kandidate koji su se potrudili da pokažu svoje osobine kroz svoj rezime. Uključivanje interesovanja i činjenica o vama ne samo da čini vaš CV zanimljivijim, nego i dajete utisak čitaocu da vas poznaje, što automatski pruža neku dozu poverenja.

Jezici koje govorite

Poznavanje stranih jezika je uvek veliki plus. Direktori firmi se često trude da raspolažu sa što više stranih jezika, jer im je na taj način “više vrata otvoreno”. Iz dana u dan je sve više i više svetskih projekata i znanje baš tog jezika može da bude ključna stvar u dobijanju posla.

Mesta koja ste posetili

Putovanja i posećivanje raznih mesta vam može promeniti način na koji gledate na mnoge stvari. Ukoliko navodote mesta na koja ste putovali i koja ste posetili, možete se predstaviti kao neko ko gleda stvari iz mnogo uglova. Pružate zamisao o sebi da lagano radite pod pritiskom i da se ne bojite da razmišljate drugačije od drugih. Ukoliko vaš poslodavac gradi globalnu firmu, sigurno su mu potrebni i svetski ljudi.

16/11/2015 12:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments