Nestašica čipova još nekoliko godina

31/05/2021 18:32

Nestašica čipova još nekoliko godina

Nestašica čipova mogla bi da se reši tek za koju godinu. To je potvrdio direktor kompanije Intel Pet Gelsinger, dodajući da je ovaj problem do sada zaustavio  proizvodnju pojedinim fabrikama automobila, ali je i uticaju i u drugim industrijskim oblastima, kao što je proizvodnja kućne elektronike.

U obraćanju na IT sajmu Komputeks u Taipeiju, Gelsinger je rekao da je “trend rada i školovanja od kuće u toku pandemije covid-19 veliku potražnju čipova, te se time stvorio ogroman pritisak na njihovo globalno snabdevanje”.

– Dok je industrija bila fokusirana da reši kratkoročne probleme i dalje postoji problem nestašice određenih komponenata u ovom sistemu koji bi mogao da potraje i nekoliko godina – rekao je direktor Intela.

Kako prenosi Vašington post, biće potrebno nekoliko godina da se smanji nestašica, ali da će u narednih devet meseci biti pokrenuta  proizvodnja čipova, kako bi se, najpre, rešio problem u vezi sa autoindustrijom. Inače, Intel je u martu najavio plan vredan dvadeset milijardi dolara, a koji se tiču dve nove fabrike u Arizoni. Takođe, kompanija planira da se proširi i u Evropi.

Ekonomisti navode da bi Intelovi planovi mogli da predstave izazov za dve konkuretne  kompanije koje se bave proizvodnjom naprednih čipova:  Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i južnokorejski Samsung Electronics. Inače, te dve kompanije su uspele da se nametnu kao dominantni na tom polju proizvodnje, jer su preselili industriju iz SAD u Aziju i tamo proizvode dve trećine naprednih čipova.

S druge strane,  kompanije Dell i HP nadmašili su procene Wall Streeta, jer su potrošači nastavili da kupuju računare tokom pandemije koronavirusa. Međutim, deonice kompanija su pale za jedan, odnosno šest odsto, nakon što su  upozorili da bi nestašica čipova mogla uticati na njihov rad, tačnije proizvodnju laptopova ove godine.

– Zalihe i raspoloživost delova i dalje su ograničeni – rekao je glavni finansijski direktor Della, Thomas Sweet dodajući i da će sve veći troškovi nabavke tih čipova uticati na operativne prihode.

A HP je saopštio da će nestašica ograničiti mogućnost isporuka elektronike do kraja godine.

31/05/2021 18:32