Back to homepage

Šta bi trebalo da imate u svom CV-ju?

Šta bi trebalo da imate u svom CV-ju?

Kada konkurišete za neki posao, prvo što će vaš potencijalni poslodavac saznati o vama jeste ono što se nalazi u vašem CV-ju.

Ukoliko se već neko breme u potrazi za poslom, a vaš CV nije baš popunjen, potrudite se da u narednom periodu poradite na tome. Nemojte gubiti vreme, ali kako biste ostavili što bolju sliku o sebi i na taj način sebi obezbedili željeni posao, trebalo bi da u svojoj radnoj biografiji imate ove stavke:

Volontiranje

Iako vam deluje kao da je uzalud, prijavite se u neku ustanovu gde možete volontirati. Posao koji tamo radite možda vam neće doneti novac odmah, ali ako budete u situaciji da možete i volontiranje da stavite u svoj CV, to će vam sigurno pomoći da pronađete posao za koji ćete biti plaćeni i koji će vama odgovarati.

Osim toga što će vam popuniti CV, volontiranje ima i druge pozitivne strane. Na taj način imaćete priliku da steknete i različita iskustva, kako radna tako i životna. Možda vam se baš na mestu gde volontirate stvori nova prilika za posao.

Samopromocija – reklamirajte svoje veštine i svoj rad

Osim toga što ćete promovisati svoj rad i svoje znanje u određenoj oblasti, samopromocijom pokazaćete da posedujete i veštine dobrog reklamiranja. Sve više poslodavaca među zaposlenima ceni i učene sagovornike sa kojima će moći da se posavetuje o napretku čitavog preduzeća, a uvek su cenjeni oni koji znaju da daju odgovore na pitanja i savetuju.

Samopromocija se najčešće odvija na društvenim mrežama i portalima, pa tako možete pisati blog ili pisati teskstove za neki portal. Što više ljudi zna za vas i vaš rad, veće su vaše šanse da pronađete posao.

Idite na besplatne radionice

Besplatnih radionica, na kojima možete steći različite veštine, sve je više i više. Odaberite neku koja vam odgovara i na taj način dajte sebi priliku da steknete još neku veštinu koja će vam možda dobro doći za konkurisanje za neki posao koji biste voleli da radite. Osi toga što ćete steći nova znanja i naučiti nešto korisno, tamo ćete sresti i neke zanimljive ljude koji sigurno imaju slična interesovanja kao i vi, a u razgovoru sa njima možda dobijete i neke savete koji će vam pomoći na budućem radnom mestu.

Time što ćete u CV-ju navesti i to da ste pohađali neku radnionicu (ili više njih) pokazaćete da ste spremni za nova znanja i da volite da učite i napredujete.

Unapređujte svoja znanja

Ukoliko smatrate da, na primer, vaše znanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika nije baš na zavidnom nivou, potrudite se da poradite na tome. U svoje slobodno vreme vratite se učenju i usavršavanju svakodnevno jer je i to jedna od korisnih stvari koje vam mogu dobro doći u karijeri. Možda baš ta stvaka u vašem CV-ju bude odlučujuća za dobijanje posla.

Mreža kontakata

Što veći krug poznanika i kontakata može biti veoma korisan, pogotovo ukoliko želite da se prijavite za posao koji je, na primer, vazan sa odnosima s javnošću. Ukoliko se krećete u određenom krugu ljudi, potrudite se da steknete prijatelje sa kojima ćete moći i da sarađujete ukoliko to bude potrebno, a isto tako potrudite se i da vremenom steknete ne što veći broj poznanika, nego da uspete da održite dobar odnos sa nekoliko dobrih veza.

Koristite društvene mreže

Danas se najveći deo poslova odvija na internetu, a u velikom delu poslovanja uključene su društvene mreže. S obzirom na to da se upravo preko Fejsbuka proda najviše dobara, potrudite se da i vi na najbolji mogući način za posao iskoristite mogućnosti koje pruža ova društvena mreža ili bilo koja druga.

Društvene mreže su pogodne i za promociju radova, pogotovo ako ste, na primer, fotograf ili pravite nakit, odeću… Ukoliko imate neki biznis, možda će baš to biti interesantno vašem budućem poslodavcu koji će vas, zato što je preko društvenih mreža saznao da to radite, i zaposliti.

Pogledajte još