Znanjima i veštinama do posla

28/11/2019 10:39

Znanjima i veštinama do posla

Na evidenciji Filijale Užice NSZ trenutno se nalazi 320 osoba sa invaliditetom, od kojih 263 ima procenjenu radnu sposobnost prvog stepena.

Posmatrano prema kvalifikacionoj strukturi nezaposlenih, najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti imaju lica srednjeg stručnog obrazovanja – 54%. Visoko je učešće nekvalifikovanih i niskokvalifikovanih lica – oko 30%, dok je lica sa fakultetskom diplomom 3,5%. Prema starosti najviše je nezaposlenih preko 50 godina, oko 40%, što ukazuje na nepovoljnu starosnu strukturu, ali i mladih do 29 godina je oko 11%.

Obuke za tržište rada pružaju mogućnost da lica sa evidencije nezaposlenih steknu dodatna znanja i veštine i samim tim povećaju svoje šanse za zaposlenje. Svrha neformalnog obrazovanja je da se raznim obukama za sticanje praktičnih poslovnih znanja, specifičnih veština i ličnog usavršavanja dopuni formalno obrazovanje. Sve je cenjeniji stav da je usavršavanje kroz ceo život postalo neophodno, a neformalno obrazovanje je to i omogućilo. Zato NSZ posebnu pažnju posvećuje onima kojima je dodatno i dopunsko obrazovanje potrebno kako bi brže i lakše došli do posla.

Ovo ujedno može smanjiti jaz između postojećeg i potrebnog obrazovanja. NSZ i ovde dobija ulogu posrednika, jer stalnim praćenjem realnih potreba privrede može se značajno uticati da se taj jaz ublaži. Saradnjom sa ustanovama koje se bave prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, školama i akademijama raznih veština i zanata, nezaposlenima se povećavaju šanse da dođu do radnog mesta.

Posebno ohrabruje činjenica da je sve veći broj zanimanja koje osobe sa invaliditetom mogu nesmetano da obavljaju, uz prilagođavanje radnog mesta, ukoliko je potrebno. Uz subvencije poslodavcima za zapošljavanje OSI koje obezbeđuje NSZ, takve mogućnosti se značajno povećavaju.

U Filijali Užice NSZ trenutno su u toku još dve obuke za tržište rada za ostala nezaposlena lica: obuka za izradu bureka i pita u Užicu i obuka za krojenje i šivenje u Bajinoj Bašti.

28/11/2019 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments