Šta pitati poslodavca na razgovoru za posao?

08/06/2021 10:55

Šta pitati poslodavca na razgovoru za posao?

U stresnije situacije svrstava se poslovni intervju, odnosno razgovor za posao i otvorenu poziciju na osnovu objavljenog konkursa.  Svrha tog razgovora je da se kandidat i poslodavac međusobno upoznaju ostvarujući verbalni i vizuelni kontakt. Neretko se dešava da kandidati treba da urade i neku vrstu testa u pisanom obliku, ali to zavisi od kompanije do kompanije. Kako bi se što bolje predstavili kandidati bi trebalo da se pre razgovora za isti pripreme.

Priprema

Najpre bi trebalo da saznate što je moguće više o samoj kompaniji u kojoj ste aplicirali za određeno radno mesto. Ono što treba da vas interesuje jeste koje vrednosti zastupa to preduzeće, kakvi su i koji njihovi uspesi, po čemu se izdvajaju od konkurencije… Odgovore na ova pitanja mogu se pronaći i na internetu, a savet je da se obrati pažnja da li se isti pojavljuju u nekim internet objavama portala, medija…

Pokušajte da pronađete nekog i ko je već bio na razgovoru u toj firmi, a da nije uspeo da “prođe dalje”. Korisne informacije se mogu tako dobiti, najpre, može se utvrditi šta je kompaniji važno, a šta ne. Nakon prikupljenih informacija, potrebno je vežbati predstavljanje.

Lična promocija treba da bude jasna i konkretna. Uz ime i prezime ostalim informacijama treba da istaknemo svoje veštine, iskustvo, ali i  kvalitete. Uz ovo nikako ne treba zaboraviti kontakt očima, osmeh i čvrst stisak ruke, jer je to jednako važan deo predstavljanja.

Na intervju se ne može otići u šorcu ili u haljini sa dubokim dekolteom. Kako bi odabir garderobe bio lakši, proverite da li u kompaniji postoji kodeks oblačenja. U zavisnosti od pozicije na koju konkurišete zavisi i stil oblačenja koji se preporučuje. Zato je najsigurniji klasičan poslovni stil. Treba izbegavati odeću sa printovima, našivenim detaljima poput šljokica, cirkona, perja…, da ona nije ekstravagantna i upadljiva. Izgledom ne treba da privučete pažnju, već profesionalnim kvalitetima.

pročitajte još i: Koja je najbitnija osobina radnika prema Stivu Džobsu?

S druge strane, ne treba na silu oblačiti odelo, ako ne znate da ga nosite, jer i time doprinosite da se stekne loš utisak o vama. U odeći treba da se osećamo prijatno. Ukratko, odeća treba da vam je udobna, čista i ispeglana. Cipele uredne i čiste, torba srednje veličine, ni prevelika, ali ni ona za noćne izlaske.Izbegavajte da na razgovor idete u patikama ili previsokim potpeticama. uvek odaberite pantalone umesto farmerica, kao i košulju umesto pamučne majice.

Od dodataka savetuje se nošenje sata, jer tako odajemo utisak osobe koja vodi računa o vremenu. Nakit ne bi trebalo da je upadljiv i da ga ima previše, takođe treba obratiti pažnju na parfeme. Ne preterujte sa upotrebom! Ženama se savetuje diskretna šminka i cipele zatvorenih prstiju uz suknju do kolena, nikako kraća.

Kao što je važno istaći odrećene informacije o sebi tako treba znati i šta ne reći, ali i kako se ponašati.

 • Ne koristiti frazu: “Ovo je posao mojih snova”
 • Ne pričati ništa loše o firmi u kojoj ste radili, niti o ljudima sa kojima ste radili
 • Na prvom razgovoru se ne raspitivati o godišnjem odmoru
 • Treba držati distancu sa osobom sa kojom razgovarate. Prisan odnos nije profesionalan
 • Isključiti mobilni telefon
 • Na razgovor doći bar 10 minuta ranije, ali ne više od toga
 • Sagovorniku persirati, gledati ga u oči i izbegavati gestikulaciju

možda vas zanima i: Kako se razgovara o plati?

Pitanja poslodavca

Poslodavci će u želji da upoznaju kandidata postaviće mu pitanja na osnovu kojih može da proceni njegove sposobnosti, interesovanja, veštine i iskustvo. Tako odgovori treba da otkriju motive kandidata, da li če isti moći da se uklopi u kompaniju, koliko je isti timski igrač i da li je kreativan .

1. Recite nam nešto o sebi.

2. Zašto želite da radite ovaj posao i zašto kod nas?

3. Vaše dobre strane su…, a slabosti?

4. Koji su Vaši ciljevi i gde sebe vidite za 5 godina?

5. Zašto da Vas angažujemo?

6. Da li ste aplicirali i kod drugih kompanija?

7. Neprijatna pitanja mogu se odnositi na predhodnog nadređenog, samo radno mesto …

8. Koliku platu očekujete?

9. Šta znate o našem preduzeću?

10. Šta očekujete od posla?

11. Koliko planirate da ostanete u našem timu?

12. Da li Vaša biografija govori da ste prekvalifikovani za ovu poziciju?

Na sva ova pitanja treba dati odgovor koji neće urušiti ni vaš ni kredibilitet kompanije u koju dolazite. Poslodavci su svesni da ne konkurišete samo za jedan posao, te u tom smislu treba objasniti da tražite posao, ali ste vrlo zainteresovani da raditi baš za njih

Pitanja kandidata poslodavcu

 • Koje su odgovornosti i obaveze u vezi sa ovim radnim mestom?
 • Kada očekujete da počnem da radim, ukoliko budem vaš izbor?
 • Da li postoji probni rad/trening/obuka pre početka rada?
 • Šta se očekuje od mene u prvih 2-3 meseca?
 • Kako po vama izgleda idealni radnik?
 • Da li u ovoj kompaniji postoji mogućnost profesionalnog usavršavanja?
 • Da li se radi na edukaciji dodatnoj zaposlenih?

Kandidati postavljaju pitanja poslodavcima kako  bi pokazali da poznajemo sebe i cenimo naše veštine i znanje, ali da smo i sigurni da želimo taj posao kao i da smo se pripremili za intervju. Na kraju, a pre izlaska iz prostorije u kojoj se vodio razgovor, uz rukovanje ne treba zaboraviti da pitate kada odgovor i odluku možete da očekujete.

Srećno do novog posla!

 

08/06/2021 10:55