Uz rad – najbolje ide muzika

16/09/2015 11:37

Uz rad – najbolje ide muzika

Muzika može pratiti različita dešavanja. U zavisnosti od toga kog je žanra može biti deo različitih događaja ili jednostavnih svakodnevnih aktivnosti.

Prema mišljenju naučnika, odgovarajuća muzika može biti dobar “pomoćnik” pri radu. Različitim istraživanjima su dokazali da se slušanjem muzike tokom rada postižu bolji rezultati, nego oni koji se postižu u tišini.

Brže obavljanje posla uz muziku

Osim što su rezultati bolji, dokazano je i to da se određeni poslovni brže obavljaju ukoliko je u toku rada uključena muzika.

Jedno istraživanje je podrazumevalo da ispitanici u toku pet dana rad različite serije zadata, među kojima su se našli i zadaci iz gramatike, matematički problemi, ali i zadaci da unose podatke u kompjuterske programe i rade komplikovane analize.

Rad uz muziku tačniji i brži

Nakon završenog ispitivanja, rezultati istraživanja su pokazali da je 88 odsto ispitanika svoje zadatke tačnije i brže uradilo uz muziku, nego kada je nisu slušali ništa. Zato je važno od radnog prostora napraviti opuštenu i prijatnu atmosferu, koju uvek upotpunjuje omiljena muzika. Naravno, važno je da u tome ne ometate svoje kolege.

Prema rezultatima istraživanja, naučnici su došli do zaključka da je za one koji rade sa brojevima najbolje da slušaju ambijentalnu muziku, dok je za one koji se bave unošenjem podataka preporuka da slušaju pop muziku.

Postoji i preporuka za one koji se bave rešavanjem problema – za njih je najbolja dens muzika, dok je klasična muzika najbolja pomoć kod poslova u kojima postoji mnogo detalja na koje se mora obratiti puno pažnje.

16/09/2015 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
2 godine ranije

2altruism