Kako do posla bez radnog iskustva

22/06/2015 14:01

Kako do posla bez radnog iskustva

Čak i kada poslodavci ne navedu da je uslov za zapošljavanje i radno iskustvo kandidata, to se skoro podrazumeva. Ali ne mogu svi imati iskustva.

Kako biste izbegli situaciju u kojoj posao ne dobijate iako ste savršen kandidati, samo zato što nemate (dovoljno) radnog iskustva, pročitajte nekoliko saveta i preokrenite situaciju u svoju korist.

Ne smišljajte nikakve izgovore

To što nemate iskustva – nije nešto čega bi trebalo da se stidite, pogotovo ako ste mladi, tek završili sa obrazovanjem i u potrazi za prvim poslom. Zato – nemojte da smišljate izgovore u pokušaju da ublažite tu činjenicu da nemate radnog iskustva.

Najbolje je da, kada poslodavac konstatuje da nemate radno iskustvo – kažete “Da, nemam radno iskustvo”. Tada će odati utisak nekoga ko je iskren, ko je spreman i da prizna grešku ukoliko dođe do toga, i jednostavno ćete pridobiti pažnju poslodavca, koji je možda očekivao drugačiju reakciju od vas. To je prilika za vas da nabrojite veštine i znanja koja imate, a koji su usko povezani sa poslom za koji konkurišete.

Budite u potpunosti pripremljeni za razgovor

Ukoliko već nemate radnog iskustva, dobro bi bilo da imate što više znanja i veština koje mogu to nadoknaditi. Pored toga, bitno je da izgledate što stručnije, pa se potrudite da pred razgovor za posao saznate sve što možete o svom novom potencijalnom radnom mestu.

Nakon što saznate sve što je portebno, izučite i slučajeve nekih uspešnih ljudi, iza čijeg enormnog uspeha stoji početak – od nule. Potrudite se da to spomenete i provučete priču kako ste upravo i vi sada na tom mestu i da je potrebno jedino da dobijete priliku da se pokažete.

Usput, pokažite koliko vam je bitno to radno mesto i koliko vas interesuje baš ta oblast.

Saznajte što više o celokupnom preduzeću

Osim što je potrebno da znate sve o radnom mestu za koje ste se prijavili, potrebno je da znate što je više moguće i o poslodavcu i radu čitave firme. Na taj način, utisak koji dajete biće još pozitivniji. Možda ćete svojom posvećenošću firmi, čiji čak niste ni deo, pokazati poslodavcu da ste baš pravi kandidat za taj posao. Svojim znanjem o polju delovanja firme i detaljima radnog mesta za koji ste aplicirali možete nadoknaditi iskustvo u radu koje vam fali.

22/06/2015 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments