Pitanja koja ne bi trebalo da postavite na intervjuu za posao

25/05/2015 10:48

Pitanja koja ne bi trebalo da postavite na intervjuu za posao

Osim što morate biti pripremljeni za pitanja koja će vama biti postavljena kada dođete na intervju za posao, morate se pripremiti i za pitanja koja ćete vi postaviti svom potencijalnom poslodavcu.

Na razgovoru za posao, svaki poslodavac pita kandidata da li on ima neko pitanje za njih. Na taj način poslodavac daje priliku kandidatu da pokaže svoje interesovanje, a u zavisnosti od toga šta pita – pokazuje i šta ga najviše interesuje u vezi sa poslom.

Poslodavci ne vole kada kandidati kažu da nemaju baš nikakvo pitanje za njih, zato što to ne može biti istina – sem ukoliko i nisu toliko zaiteresovani za posao, pa ih dodatne informacije vezane na bilo koji način za posao, baš i ne zanimaju.

Zbog toga od velike je važnosti šta ćete pitati. Morate pokazati da vam je stalo do tog posla, da ste se informisali i raspitali o svemu, ali da ipak imate šta da pitate i poslodavca koji vam jedini može dati pravi odgovor baš na to pitanje.

Kako biste ostavili što bolji utisak na svog potencijalnog poslodavca, potrebno je da znate koja pitanja ne bi trebalo da postavljate na razgovoru za posao.

Pitanja vezana za finansije

Iako je jako važno koliko ćete biti plaćeni za posao za koji ste se prijavili, a neretko se dešava da je upravo plata najznačajniji faktor za prijavljivanje za određen posao, ipak na razgovoru ne bi trebalo da ispitujete poslodavca o ovoj temi, bar ne previše.

Naravno, ukoliko se desi da poslodavac sam pokrene ovu temu, onda je u redu da se i vi na to nadovežete i pitate šta vas interesuje.

Ne započinjite pitanja sa “Zašto?”

Pitanja koja se započinju sa “Zašto?” predstavljaju psihološka pitanja, a na taj način stavljate poslodavca u defanzivnu poziciju. Nije poenta da ga napadate i da očekujete da se on brani. Čak i ako vam to nije namera, ovakvim pitanjima dovešće te ga u situaciju da se oseća kao da vam je to namera, a to sigurno nije ono što želite da uradite.

Kako biste izbegli ovakve “nesporazume”, potrudite se da umesto pitanja “Zašto je prošle godine bilo toliko otpuštenih radnika?”, postavite pitanje na drugi način, na primer – “Pročitao/la sam da je bilo otkaza u toku prošle godine. Kakvo je vaše mišljenje o budućem pozicioniranju kompanije?”

Ne postavljajte pitanja vezana za konkurenciju

“Ko su vam glavni konkurenti?” – još jedno pitanje koje ne bi trebalo da postavite poslodavcu. Ukoliko pitate ovo pitanje, izgleda kao da ste više zainteresovani za konkurenciju preduzeća u kojem ste se prijavili za posao. Pored toga, tako odajete utisak da niste dovoljno informisani o radu kompanije, pa samim tim ni o njenoj ciljnoj grupi i konkurenciji.

Naravno, ukoliko ste zaista istraživali o kompaniji za koju biste da radite i nigde niste imali priliku da naiđete na informaciju vezanu za konkurenciju, onda možete i direktno pitati.

Ne raspitujte se o mogućim olakšicama

Iako bi vaš posao možda mogao da se obavlja i od kuće, a pored toga mogao bi da ima i fleksibilnije radno vreme, ukoliko to nije praksa u firmi gde se prijavljujete za posao, nemojte se o tome raspitivati i predlagati na razgovoru za posao. Na taj način sebe ćete predstaviti kao lenju osobu koja želi posebne uslove rada, a još ni posao niste dobili.

Pokažite poštovanje prema firmi, uslovima rada i poslodavcu, a ako se nađete u budućnosti u situaciji da predlažete ili menjate uslove rada – onda će biti vreme da iznesete ove svoje ideje. Tako da pitanja kao što su – ako dođem ranije na posao, da li mogu ranije da izađem? ili – mogu li da taj deo posla obavim od kuće? – ostavite za neko drugo vreme, ukoliko se budete uopšte našli u takvoj situaciji.

Nemojte se raspitivati o kritikama ili unapređenju

Nemojte postavljati poslodavcu pitanje o tome na koji način i koliko često kritikuje svoje zaposlene, ali isto tako nemojte pitati ni za koliko vremena biste mogli dobiti unapređenje. Na taj način neće odati baš najbolju sliku o sebi.

Ukoliko pitate bilo šta vezano za kritikovanje – pokazaćete se kao neko ko nema dovoljno samopoštovanja, a isto tako, pitanja vezana za unapređenje mogu vas prikazati i kao arogantnu osobu.

Ukoliko vas zaista interesuju ove informacije, onda biste mogli na neki drugi način da postavite pitanje. Na primer, ukoliko vas interesuje unapređenje i to vam je jako bitno, onda možete postaiti malo uopštenije pitanje – da li inače postoji mogućnost napredovanja i na koji način?

Izbegavajte pitanja koja nemaju direktnu vezu sa poslom

Ukoliko nešto spada u propratne detalje, a ne u konkretan posao, nemojte se raspitivati o tome. Na primer – da li ćete imati svoju kancelariji? – nije bitno za posao i zbog toga nemojte ni pitati tako nešto. Uostalom, razmislite da li bi odgovor na neko vaše pitanje mogao da promeni vaše mišljenje i odluku vezanu za prihvatanje tog posla. Ukoliko odgovor na neko pitanje neće umanjiti ili povećati vašu želju da dobijete taj posao – nemojte ga ni postavljati.

25/05/2015 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments