Prvi dani na poslu: Kako se ponašati?

10/02/2016 13:45

Prvi dani na poslu: Kako se ponašati?

Kada ste novi na poslu, veoma je važno kakav ćete prvi utisak ostaviti – ne samo svojim radom, nego i ponašanjem.

Čak iako nije zvanično tako – u početku ste na neki način na probnom radu, jer će se sve što radite posmatrati na drugačiji način, zbog čega ne bi trebalo da se osećate loše, ali bilo bi poželjno da posebno obratite pažnju na sve u tih prvih nekoliko nedelja ili mesec dana.

Ukoiko želite da ostavite dobar utisak na sve sa kojima ćete u budućnosti raditi, potrebno je da, za početak, pridobijete poverenje svojih kolega, a kasnije će i vaš poslodavac imati više poverenja u vas.

Ovo su neki od načina da se što bolje uklopite u novo radno okruženje, kako biste što pre bili prihvaćeni:

Postavljajte pitanja

Ukoliko želite što pre da postanete “domaći”, potrebno je da se što bolje i što pre upoznate sa svim što vas okružuje – jasno vam je da svi oko vas znaju sve što bi trebalo.

Zato – postavljajte pitanja i nemojte da se stidite. Na ovaj način pokazaćete interesovanje kako za posao, tako i za postajanje delom “ekipe”.

Ako postavljate pitanja vezana za posao i rad, potrudite se da ih konstruišete što bolje, kako biste dobili zaista korisne informacije:

  • Šta je prioritet i kojim poslovima bi trebalo da ovladam u prvim nedeljama posla?
  • Koji su najbitniji ljudi koje bi trebalo da upoznam i šta treba da naučim od njih?
  • Koji procesi i procedure su najkritičniji i koji je najbolji način da im priđem?
  • Koji je najbolji način da komuniciram sa vama i predstavljam vam svoj progres?

Budite prisutni

Kada ste novi na poslu – zaista morate dobro da se pokažete. Zato je jako važno da ni slučajno ne kasnite na posao, a još bi bolje bilo da dolazite i ranije – kako bi imali što više vremena da provedete na svom radnom mestu.

Ukoliko možete – ostanite i duže na poslu, kako biste ispratili na koji način ostali zaposleni završavaju svoj radni dan.

Socijalizujte se

Veoma je važno da upoznate ljude sa kojima radite i sa kojima provodite po bar osam sati svakog dana. Međutim, nije dovoljno upoznati ih kao radnike, jer na radnom mestu nema puno prostora za ličnije upoznavanje.

Zato bi bilo izuzetno dobro da se sa svojim novim kolegama družite i izvan radnog mesta – za šta je najbolja pauza za ručak. Nemojte ići na ručak sami, nego se potrudite da se uklopite sa kolegama i da sa njima odete na ručak. Što se bolje međusobno upoznate – lakše i bolje ćete i raditi zajedno.

Budite dobrovoljac

Ukoliko zaista želite da se dobro pokažete na početku – svoje interesovanje i želju za radom možete najbolje pokazati prijavljivanjem za posao koji niko ne želi da radi. Uvek postoji neki projekat za koji niko nije zainteresovan, ili obaveza koja nije baš zanimljiva – a to je za vas, kao početnika na tom radnom mestu odlična prilika da se pokažete.

Čitajte između redova

Svako radno okruženje ima svoja pravila, od kojih su neka pisana, a neka se jednostavno podrazumevaju – ali je potrebno saznati kakva su to pravila u pitanju. Što pre naučite šta se “sme” a šta ne, to ćete pre postati deo tima.

10/02/2016 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments