Vloger: Pojava ili zanimanje?

21/04/2020 11:31

Vloger: Pojava ili zanimanje?

Kako su frilenseri i influenseri zauzeli vodeće liste poslovne potražnje i kod nas i u svetu, neminovno je bilo da se istovremeno stvaraju nova, interesantnija, ali istovremeno podobna za analiziranje o tome da li su pojava ili zanimanje. 

Vlogovanje je i dalje povod za tako nešto, mada se kod nas o tome polemiše tek u poslednjih godinu dana, jer, čini se, niko se iz tog sveta nije ozbiljno shvatao.

I, šta biste uradili kada bi vaš tinejdžer rešio da mu je to buduće zanimanje? Znate li išta o tome kako biste ga/je posavetovali?

Kada biste guglali o vlogovanju, naišli biste na preklapanja sa blogovanjem, što i postoji. Vlogeri, međutim, postoje na uštrb snimaka koje kače na svoje You Tube kanale i komentarišu određene pojave. Dakle, oni na neki način stvaraju uticaj i taj uticaj koriste komentarišući te relevantne društvene pojave.

Oni su, međutim, u našem društvu targetirani kao svojevrsna društvena pojava

Cilj svakog vlogera kao takvog je da svojim sadržajima koje nudi, ali i svojim šarmom, duhovitošću i, neretko, političkom pozicijom privuče što više pratilaca. Kada taj broj pratilaca bude dovoljan da određena preduzeća žele da svoje proizvode reklamiraju posredstvom njih, tad postaju i influenseri. 

Kada porastem, biću bogat/a!

Stižemo do problema. 

Jedno skorije istraživanje u SAD-u pokazalo je da 80% mladih želi da se obogati u određenim godinama, a polovina njih želi da istovremeno postane i planetarno poznata. Dakle, novac i popularnost, a pre samo nekoliko decenija mladi su želeli da budu advokati, nastavnici i doktori.

Mladi, na neki način, kroz pasivnu energiju, žele da privuku ljude sebi i svojim idejama, ali ne utiču aktivno. Okej, oni su skapirali društvene mreže i nove tehnologije, ali rešili su da ih koriste “iza kulisa”, da zarađuju i da se trude da dosegnu svog trenutnog i površnog idola.

Oni su izabrali da se retko uključuju u društveni život, već da preko ekrana komuniciraju i privlače “istomišljenike”.

Šta vi mislite: apstrakcija ili konkretno zanimanje?

Pišite nam u komentarima.

21/04/2020 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments