Vežbe za veću produktivnost tokom dana

15/09/2015 15:44

Vežbe za veću produktivnost tokom dana

Kada imate puno posla koji morate obaviti u toku dana, najveća prepreka može biti pad koncentracije i manjak fokusiranosti.

Kako bi se izbegli svi ovi neprijatelji produktivnosti, pomoć je neophodna. Za veću produktivnost u toku dana postoje vežbe koje mogu biti veoma korisne i efektne.

Iako se naš mozak vremenom navikava na različite vrste ometanja, koje pre svega dolaze iz digitalne sfere, ipak mozak ne može da ostane fokusiran na jednu stvar. Reagovanjem na svaki poziv ili poruku remetimo koncentraciju.

Multitasking je cenjena veština, ali ipak nije toliko korisna koliko se čini. Prema naučnim istraživanjima, multitasking više šteti mozgu nego što mu pomaže, a čak je primećeno i da umanjuje inteligenciju. Zbog toga je potrebno otrgnuti se osećaju koji dolazi nakon obavljanja više stvari odjednom, jer je upravo taj osećaj pobede i trijumfa loš jer nas tera opet da funkcionišemo na isti način, koji ne donosi najbolje rezultate.

Nemoguće je biti fokusiran ceo dan, ali postoje načini da se produktivnost održava što duže:

Redosled rada

Na početku dana, kada smo još odmorni, trebalo bi da iskoristimo sav potencijal energije koju imamo. Umesto da početak dana počnete sa lakšim poslovima (kako bi se “zagrejali”), bolje se odmah latite težih zadataka, a one lakše ostavite za kasnije, kada i koncentracija bude lošija.

Trening za mozak

Kako bi produktivnost bila što bolja istrenirajte mozak da ostane fokusiran što duže. Za početak, isključite sve što vas može ometati (kao što je telefon) i počnite sa treningom.

Početak može biti lagan, pa je dovoljno da odredite pet minuta dnevno kada ćete biti posvećeni samo jednom zadatku. Nakon toga povećavajte vreme u toku dana kada ćete biti skoncentrisani samo na jedno.

Uskladite radno vreme

Ukoliko ste u mogućnosti, uskladite radno vreme sa periodom u toku dana kada ste inače najproduktivniji. Ako to ne možete onda se potrudite da taj period u toku dana ipak iskoristite na najbolji način kako bi svoj posao obavljali što bolje.

Ako ste inspirativni uveče, a radite ujutru, onda je najbolje da barem zapišete sve svoje poslovne ideje uveče kako biste bili spremni za naredni radni dan kada ćete ih i realizovati.

15/09/2015 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments