Radni prostor: Kako napraviti kućnu kancelariju?

02/10/2015 15:28

Radni prostor: Kako napraviti kućnu kancelariju?

Sve je veći broj poslova koje je moguće raditi od kuće. Iako deluje kao najbolje radno mesto, kod kuće ipak najčešće nemamo uslove za rad kao u kancelariji.

Retko ko ima priliku da u svom domu odvoji sobu koja će predstavljati samo radni prostor, odnosno neku vrstu kancelarije. Ovo je pogotovo teško onima koji žive u manjim stanovima.

Međutim, nije nemoguće u malom prostori napraviti radnu atmosferu, potrebno je samo malo bolja organizacija.

Kako odabrati prostor?

Ukoliko nemate odvojenu sobu koju biste mogli da koristite samo kao poslovni prostor, onda odaberite prostoriju čiji deo bi mogao tome da posluži.

Najbolje bi bilo da to bude deo dnevne sobe, trpezarije ili spavaće sobe. Najvažnije je da taj deo koji odvojite za rad bude dobro osvetljen, po mogućstvu da ima puno prirodne svetlosti.

Dovoljno je da to bude jedan ugao sobe koji ćete pretvoriti u svoju kućnu kancelariju i koji će vam poslužiti kao mesto gde na kom ćete raditi.

Koliko prostora je potrebno?

To zavisi od toga čime se bavite i šta vam je od “kancelarijskog pribora” potrebno za rad. Prema tome i odredite koji će te deo kuće ili sobe biti. Važno je da sve bude uređeno tako da bude funkcionalno, bez viška stvari koje će samo smetati.

Kako urediti taj prostor?

Ukoliko je sve što vam je potrebno za rad moguće staviti na jedan radni sto, onda se potrudite da taj sto bude dovoljno velik, da ima više polica ili fioka u kojima biste mogli da držite sve što vam je potrebno.

Na ovaj način uštedećete prostor, koji vam je u ovom slučaju dragocen.

Nemojte dozvoliti da vam se posao “razbaca” po celoj kući, to vam sigurno neće pomoći da budete produktivni. Zato je važno odvojiti dovoljno prostora za sve i držati sve uredno na jednom mestu – u improvizovanoj kancelariji.

Udobnost radnog prostora

Iako ste već kod kuće, gde se uvek osećate najbolje, to nije dovoljno da bi vam bilo udobno i na “ranom mestu” koje se nalazi u vašoj kući.

Kako bi vam bilo udobno u kućnoj kancelariji potrebno je da uložite u dobru fotelju koja će vam biti i udobna i koja će vam se uklopiti u veličinu poslovnog prostora koji imate. Osim udobrne fotelje, koja mora dobro da podržava sedenje i kičmu, kako ne bi bili “zavaljeni” ali u kojoj ćete moći da se opustite i da radite, potrebno je da ovaj prostor bude i dobro osvetljen.

Kada radite u toku dana, može biti dovoljno to što je prostor za rad smešten blizu prozora kroz koji će dolaziti dnevna svetlost (kada je ima). Međutim, za tmurne dane i rad noću potrebno je da imate adekvatno osvetljenje.

Uvek možete na radni sto staviti neku lampu, a najbolje bi bilo da to ne bude obična stona lampa, nego lampa za radni sto. Razlika je u tome što postoje radne lampe koji ćete moći da bolje iskoristite i da ih nameštate tako da svetlo ide tamo gde vam je potrebno, a ne samo da osvetljava prostor.

Odvojen prostor od ostatka doma

Kako bi kućna kancelarija bila potpuno odvojena od ostatka doma, iako se nalazi unutar njega, potrebno je na još jedan način odvojiti je – vizuelno.

Ukoliko želite da vaša “kancelarija” bude posebno mesto u kući, potrebno je da ona bude čak i bojama odvojena od ostatka prostora – u kom živite. Zato odaberite drugačiju nijansu ili boju za zid kod kog vam se nalazi radni sto ili odaberite druge boje za svoj kancelarijski nameštaj.

Odeređene boje su veoma podsticajne za rad i podižu energiju – narandžasta, svetlo plava ili svetlo zelena – u zavisnosti kojim se poslom bavite. U svakom slučaju, koju god boju da odaberete za svoj radni prostor bitno je da se osećate dobro i ugodno dok radite u takvom okuženju.

02/10/2015 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments