Šta “reći o sebi” na razgovoru za posao?

25/10/2016 15:10

Šta “reći o sebi” na razgovoru za posao?

Na intervjuu za posao najteža pitanja zapravo nemaju univerzalni tačan odgovor, ali svakako da postoji verzija odgovora koja bi bila poželjna i najbolja u tom trenutku.

Od svih pitanja koja mogu biti postavljena na razgovoru za posao najčešće baš ona “bez tačnog odgovora” mogu da presude u vašu korist ili protiv vas u tom trenutku.

Razgovor za posao

Upravo je jedno od takvih pitanja i ono kada vam potencijalni poslodavac zatraži da kažete nešto o sebi i svojim prethodnim poslovima, iskustvu kao i razlogu zbog koga se vi trenutno u toj poziciji – da tražite posao i želite baš ovaj i slično.

Često upravo ovo pitanje služi poslodavcu kao prilika da vam pomogne da se malo opustite i pričate “o stvarima koje znate”, ali i da sazna na koji način vi sebe percipitate što često može biti presudno u zapošljavanju – pogotovo ako su vaše veštine podjednako dobre kao i kod drugih kandidata.

Najbolje bi bilo da pripremite ovaj odgovor, ali tako da bude podeljen po celinama koje bi poslodavca mogle da interesuju:

Za početak, ja sam…

Upravo ono što prvo napomenete u ovom odgovoru može reći mnogo toga o vama, a započetak govori o tome kako se vi osećate i za koga sebe smatrate. Ako prvo kažete da ste majka, otac, muž, žena ili nešto tome slično odaćete utisak porodične osobe kojoj je na prvom mestu upravo porodica i voljeni ljudi, pa tek onda posao.

Međutim, na razgovoru za posao nema mesta za ovakve odgovore. Upravo “Možete li da nam kažete nešto o sebi?” zapravo znači “Možete li da nam kažete nešto o sebi u poslovnom/profesionalnom pogledu?”. Ako ovako budete gledali na ovo pitanje veće su vam šanse da ćete odgovoriti “tačno”.

Veštine i znanja koje posedujete

Nakon kratkog predstavljanja – ukoliko imate još vremena nastavite sa svojim veštinama i znanjima koje ste stekli, a koja su relevantna za posao za koji aplicirate. Ovde imate prostora da isteknete sve svoje uspehe kako u školovanju tako i posle. Nemojte biti previše skromni jer je svaki detalj bitan.

Privatni život

Iako poslovno okruženje, a pogotovo razgovor za posao, nije mesto za razgovore o privatnom životu, ni ovo pitanje ne bi trebalo da podrazumeva da vi o sebi otkrijete neke privatne stvari. Ali ako ipak smatrate da bi neki detalji o vašem privatnom životu bili bitni za nastavak razgovora – budite slobodni da ih iznesete.

Iskrenost je veoma bitna

Bez obzira na to što ćete na razgovor za posao ipak doći pripremljeni kako bi se pokazali u što boljem svetlu – to ne znači da bi trebalo da lažete o nekim podacima ili informacijama kao što su vaše iskustvo ili znanje, jer će pre ili kasnije i to izaći na površinu, a to sigurno neće biti dobro za vašu karijeru. Zato je veoma važno da prilikom odgovaranja na ovo pitanje – kada je potrebno da kažete nešto o sebi – da budete iskreni.

25/10/2016 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments