Ove navike bespotrebno komplikuju život

26/07/2018 10:17

Ove navike bespotrebno komplikuju život

Povezane objave

Ako vodite svoj biznis i „sami ste sebi gazda“, onda i sami sebi organizujete dan. Međutim, verovatno vam se dešava da umesto da uradite ono što vam je prioritet, završavate mali milion obaveza koje mogu da sačekaju.

Na primer, postoji nešto što hitno morate da obavite, vi provodite vreme na tviteru. Projekat koji vodite i obaveze prema klijentu morate da privedete kraju, umesto toga se hvatate u koštac da odgovarate na imejlove.

Samoorganizacija je komplikovana, koliko god jednostavno da vam se čini. Na papiru je sve kristalno jasno. U realnosti i praksi mnoge dane provodite završavajući različite nevažne i često zamorne poslove, koji troše vaše vreme i crpe vam svu energiju.

Šta radite svakog dana i zašto? Postavite sebi ovo pitanje. Ukoliko je odgovor duži od nekoliko rečenica, vrlo je verovatno da bespotrebno komplikujete svoju karijeru. Čak i ako ste veoma ambiciozni, stvari treba pojednostaviti. Barem u većini slučajeva.

Zapišite negde sledeća pravila i imajte ih na umu sledeći put kada se vaše obaveze zakomplikuju.

Ne moramo biti konstantno zauzeti

Nije dovoljno da budemo zauzeti. Zauzeti i marljivi su mravi. Pitanje je: zbog čega smo tačno zauzeti?“  Henri Dejvid Toro

Današnji preuzetnici uglavnom postuju na Instagramu sve stvari koje obave u toku dana. Ali uglavnom samo postuju na Instagramu. Mnogi se žale kako imaju previše obaveza, kako ništa ne mogu da postignu. Međutim, njihov lud raspored nije ekvivalentan njihovom dostignuću i rezultatima.

Ne treba vam milion opcija

Svaka mušterija može odabrati boju za svoj auto, dokle god je ta boja crna.“ Henri Ford

Manje je više! Bez obzira što mi idealizujemo mogućnost izbora, previše opcija može navesti da zažalimo zbog same odluke, kao i da na kraju uopšte ne izaberemo. Umesto da širite opcije, suzite prioritete.

Ne trebaju vam gedžeti

Ne možete preceniti nebitnost praktično svega.“ Džon Maksvel

Verovatno se i vama, kao i mnogima pre vas, desilo da uzaludno tražite odgovarajuću aplikaciju koja bi zamenila npr. štampani kalendar. Ukoliko ne možete da se organizujete, ni sve aplikacije ovog sveta vam neće pomoći. Preuzmite odgovornost za svoju neorganizovanost i neproduktivnost. Običan, štampani kalendar sa prostorom za upisivanje je sve što vam je potrebno. Jednostavno je i praktično.

Nemojte se slepo držati nečega

Samo zato što je nešto vredno ne znači da nam je potrebno.“ El Luna

Držimo se slepo materijalnih stvari, prošlih iskustva, izbora. Ostajemo na poslovima koje smo prerasli, sa ljudima koji nas ne zaslužuju i drugo. Da biste zaista cenili stvari i ljude koji su vama bitni, morate se osloboditi onih koji su prerasli svoju svrhu i ulogu u vašem životu.

26/07/2018 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments