Kako vreme utiče na useve ove blage zime?

10/01/2018 15:37

Kako vreme utiče na useve ove blage zime?

Ako je sudeći po analizama, neočekivano visoke temperature ove zime dobro su uticale na pšenicu, ali i na porast štetočina i biljnih bolesti.

Kakvo je stanje u ratarstvu?

Uprkos iznenađujuće toplom vremenu, pšenica izgleda dobro, dok je repica prerasla. Međutim, ukoliko ne bude padavina problem će predstavljati nedostatak vlage i pojava bolesti. Prolećne temperature, takođe, pogoduju štetočinama, a stručnjaci preporučuju i prvu prihranu pšenice.

Neobično visoke temperature u decembru i januaru, kao i manjak padavina, mogu da ostave ozbiljne posledice kod jesenjih kultura. Prema rečima ratara, koje prenosi RTV, pšenica izgleda dobro, a repica je prerasla.

Međutim, ukoliko ne bude padavina, problem će predstavljati nedostatak vlage i pojava bolesti. Prolećne temperature, takođe pogoduju štetočinama, a stručnjaci preporučuju i prvu prihranu pšenice.

Uljana repica pred cvetanjem

Agronom Milan Milikić objašnjava da je uljana repica prerasla fazu u kojoj je trebalo da bude i u ušla je u novu, a to je neuobičajeno za ovo doba godine. Dodatni problem je, kako kaže, i manjak padavina, a ako naiđe golomrazica u narednih nekoliko dana, ona će zadati veće probleme usevima.

Pšenica u fazi bokorenja

Milikić napominje da pšenica izgleda dobro. Ona je u fazi bokorenja. Ipak, nakon prošle godine (2017) kada su padavine bile na petini godišnjeg proseka i njoj je potrebna vlaga jer visoke temperature i vetar dodatno isušuju zemljište. Kada je reč o bolestima, njihovo prisustvo primećeno je na ječmu i pšenici, pa je vreme da se počne sa prvom prihranom azotnim đubrivima.

Ratari nisu optimistični

Poljoprivredni proizvođači, poučeni iskustvom iz prošle godine, ni u 2018. nisu optimisti, jer za njih trenutna situacija na njivama znači dodatni trošak. Goran Mitrovanov, član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Vršački ratar tvrdi da će zaštita i prihrana poskupeti, ali naglašava da bez tih tretmana nema roda. Prema njegovim rečima, pojedini poljoprivrednici lane nisu imali dovoljno novca ni da zasnuju jesenju proizvodnju. Zbog toga su se zadužili kod banaka i zadruga, a veliko je pitanje da li će moći te kredite da vrate.

Preporuka: Redovno obilaziti njive
S druge strane, stručnjaci preporučuju obavezan obilazak njiva i useva da bi se uvidele promene na biljkama i pravovremeno reagovalo i tako sprečili veći problemi.

 

Izvor: agroklub.rs

10/01/2018 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments