Najavljeno poboljšanje uslova rada osoba sa invaliditetom

28/02/2019 14:54

Najavljeno poboljšanje uslova rada osoba sa invaliditetom

Raspisan je prvi Javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje u 2019. osoba sa invaliditetom.

Povodom raspisivanja I Javnog poziva za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2019. godini, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar Nenad Nerić i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević sastali su se sa direktorima 56 preduzeća.

Ministar Đorđević istakao je da u Republici Srbiji posluje 56 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja zapošljavaju ukupno 1.684 lica, od toga 1.134 osoba sa invaliditetom. Od ukupnog broja preduzeća 64% posluje sredstvima u privatnoj svojini, 32% posluje sredstvima u državnoj svojini, a 4% preduzeća osnovano je od strane nevladinog sektora.

Ministar je istakao da je za poboljšanje uslova rada osoba sa invaliditetom u 2019. godini izdvojeno 250 miliona dinara. Kako kaže, sredstva se dodeljuju za podršku razvoju konkurentnosti preduzeća refundacijom troškova plaćenog repromaterijala neposredno povezanih sa delatnošću preduzeća, a saglasno odobrenju za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije.

“Broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u preduzećima, kao i kategorija kojoj pripadaju, biće osnovni kriterijum za raspodelu sredstava. Pravilna raspodela i transparentnost ostaju prioritet našeg rada, a spisak svih preduzeća kojima će biti odobrena sredstva, sa tačnim iznosom sredstava, biće objavljeni na sajtu Ministarstva“, rekao je Đorđević i dodao da će se težiti da iz godine u godinu ovih sredstava bude sve više.

Ministar je istakao da se broj preduzeća koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom povećao, kao i da se smanjio broj onih koji su u nekom prethodnom periodu imali finansijskih poteškoća.

“Želimo da sva preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom prevaziđu probleme i dobro posluju. Osobe sa invaliditetom pokazale su se kao vredni i odgovorni radnici. Republika Srbija želi da svim građanima pruži iste mogućnosti i da im obezbedi još bolje uslove za život i rad“, istakao je Đorđević i dodao da se nada da će sva preduzeća koja su dobila sredstva u ovoj godini, biti zadovoljna podrškom Ministarstva, kao i prethodne godine.

28/02/2019 14:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments