5 načina da motivišete ljude oko vas

05/01/2016 09:33

5 načina da motivišete ljude oko vas

Menadžeri kažu da je njihov glavni problem nije loša organizacija, nego motivisanje radnika. Ako radite na određenom projektu sa kolegama, ili ste menadžer zaduženi za taj projekat – ovi saveti vam mogu biti veoma korisni ukoliko želite da pomognete kolegama i zaposlenima.

Pozitivnost je zarazna

Dobar preduslov da motivišete druge jeste da sami budete pozitivni i veseli. Postoji psihološki fenomen nazvan „emocionalna zaraznost“ koja u suštini predstavlja sitauciju kada ljudi zaraze druge ljude u svojoj okolini svojim pozitivnim ili negativnim emocijama. Zato, nemojte dozvoliti zaposlenima i kolegama da vide bilo šta osim vaše pozitivne, „ja mogu sve“ energije. Uvek je bolje gajiti pozitivnost na radnom mestu nego koristiti strah od kazne kao motivaciju.

Budite uzor

Pravi vođa nikada neće tražiti od svojih podređenih da urade nešto što on ne bi sam želeo ili mogao da uradi. Radite više i kvalitetnije od svih. Budite prvi koji preuzima na sebe određeni zadatak. Nemojte zabušavati, nego svojim primerom pokažite drugima šta znači biti vredan i aktivan, i sigurno će vas i drugi oponašati.

Fokusirajte se na zajednički cilj

Mnogi gube motivaciju jer zaboravljaju zašto rade to što rade. Pravi vođa se fokusira na zadatak grupe ili organizacije i pomaže ljudima da se predaju tom zadatku. Kada motivacija kaska, vođa samo treba da podseti saradnike na zajednički cilj i na ozbiljnost njihovog posla.

Postavljajte kvalitetne zadatke

Postavljanje zadataka je jedan od najboljih načina da se motivišu drugi. Da bi ste postavili pravi, kvalitetan zadatak, on mora biti jasno formulisan i da ima jasne, merljive rezultate. Mora biti i realističan, ni prelak ni pretežak, odnosno – da bude izvodljiv ali ne i dosadno lak, da znači nešto pojedincu i da ima jasan vremenski rok.

I sitne pobede su bitne

Istraživanja su pokazala da je mnogo efektivnije kada se veliki zadatak podeli na više delova. Na ovaj način, svaki deo zadatka koji se obavi je mala pobeda koja motiviše radnike na dalji uspeh. Uz to, sam početak rada je prijatniji, jer je psihološki lakše nositi se sa više organizovanih malih zadataka, nego sa jednim ogromnim i apstraktnim.

Ove tehnike nisu naravno samo ograničene na menadžere. Vi možete da koristite ove motivacione tehnike da predvodite grupu ili tim, ali isto tako i da motivišete vašu decu, učenike ili čak sebe.

05/01/2016 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments