Kako dve jednostavne jutarnje vežbe mogu pomoći skidanju suvišne težine

25/03/2022 16:54

Kako dve jednostavne jutarnje vežbe mogu pomoći skidanju suvišne težine

Dr Majkl Mozli je podelio dve jednostavne jutarnje vežbe koje pomažu u gubitku težine.

Ovaj stručnjak je poznat po tome što nudi savete o ishrani, s tim što su se njegove metode pokazale sve popularnijim tokom godina. Programi ovog zdravstvenog gurua osvojili su brojne nagrade, a Britansko medicinsko udruženje ga je proglasilo „medicinskim novinarom godine“ za revolucionarni program o Helicobacter pilori.

Dr Mozli se redovno pojavljuje u TV emisijama, gde govori o važnosti kombinovanja vežbanja i ishrane. Rekao je: „Ne mislim da će vam samo vežbanje pomoći da smršate, ali poboljšava vaše raspoloženje ako ništa drugo. Podaci sugerišu da treba da kombinujete način ishrane s vežbanjem, što je odličan način da izgubite težinu.

Postoji još jedna stvar koju želite da radite, a to je unošenje proteina, potrebno vam je najmanje 50 grama proteina dobrog kvaliteta dnevno, koji čuva vaše mišiće.

Stvari koje želite da uradite kada smršate je da izgubite masnoću, a ne da izgubite mišiće, a upravo to je opasnost od prelaska na dijetu s malo kalorija i malo proteina, čaj, sokove…  Činjenica je da su vašem telu potrebni proteini i ako ga ne dobija iz vaše ishrane, dobijaće ga iz vaših mišića.”

Dr Mozli je rekao da su dve ključne vežbe koje pomažu u gubitku težine „sklekovi i čučnjevi“. Obe vežbe se mogu raditi na većini mesta u vašem domu, a ovaj zdravstveni guru je nedavno govorio o prednostima ove dve vežbe: „Postoji nešto što nastojim da radim svaki dan, a to su sklekovi. Naravno, svi znamo da su aerobne vežbe poput trčanja, hodanja, plivanja, vožnje bicikla dobre za srce i pluća.

Povrh toga, postoji samo jedna stvar koju preporučujem da dodate u svoju dnevnu rutinu; vežbe otpora kao što su sklekovi. Postoji fascinantno novo istraživanje o prednostima vežbi snage, kako nekoliko minuta svakodnevnih vežbi otpora, gde vam nije potrebna bilo kakva posebna oprema, može poboljšati vaš mozak kao i mišiće.

Postoje dva oblika vežbi snage za koje smatram da su posebno efikasni i da ih je lako uklopiti u svoj život. Prvi su sklekovi, jedan od najboljih jeftinih načina za izgradnju snage gornjeg dela tela.

Ne samo da vas sklekovi održavaju u tonu, već postoje dokazi da trening otpora može poboljšati vaš san. Drugi oblik vežbe otpora koji preporučujem da pokušate da radite redovno je čučanj.

Kao što smo otkrili, to je jedna od najboljih vežbi za poboljšanje funkcije vašeg mozga na iznenađujuće načine.“

Dr Mozli je rekao da obično pokušava da prvo što uradi ujutro budu sklekovi i čučnjevi. Evo šta on kaže: „Veći deo dana pokušavam da uradim 40 sklekova. Takođe volim šetnju i vožnju biciklom, a takođe se nateram da povremeno trčim.

Što se sklekova i čučnjeva tiče, prvo ih radim kada ustanem iz kreveta, jer ako ih tada ne uradim, verovatno ću zaboraviti da ih uradim kasnije tokom dana. Omogućuju vam vežbanje celog tela, pomažu vašem srcu, a možda čak i pojačavaju snagu vašeg mozga.”

25/03/2022 16:54