Zašto je teško biti asertivan?

03/04/2020 10:40

Zašto je teško biti asertivan?

Asertivnost je vrlo cenjena, ali kao sposobnost se stiče, uči i usavršava vremenom. Najteže je u potpunosti biti siguran u sebe, svoje ciljeve i način komunikacije sa sagovornikom u kom se zalažete za sebe, a potpuno svesni toga da ne štetite drugoj strani. 

Dakle, asertivnost je upravo to: pored samopuzdanja, izražavanje svojih misli, želja, mogućnosti i ambicija uz potpuno uvažavanje druge strane.

Ovakav način komuniciranja veoma je bitan i zbog zdravlja, jer briga u vezi sa tim kako i zašto bi nekom nešto trebalo reći dovodi do nagomilavanja stresa, koji može da utiče i na fizičko i na psihičko zdravlje.

Ako komunicirate na ovaj način, češće ćete dobiti ono što želite, poštovaćete sebe, svoje vreme i energiju, naučićete da se kontrolišete i uspešno vladate stresom, iskazaćete lakše neslaganje, ali i potencijalna rešenja, a sprečićete i stvaranje konflikata, imaćete više poverenja u sebe i bićete samouvereni.

Važno je da znamo da je potpuno u redu reći “ne” kada nismo u situaciji da nekom izađemo u susret – time automatski oslobađamo vreme za važne stvari i olakašavamo sebi kako ne bismo radili ono što, zapravo, ne želimo.

Na kraju, važno je da znate da je u redu imati manjka samopouzdanja i da time niste ništa gori u odnosu na druge. Važno je vežbati asertivne rečenice koje nam nadograđuju taj manjak kojim ćemo steći dodatnu samouverenost.

Neke od njih su:

  • Imam pravo da zatražim ono što želim,
  • Imam pravo da izrazim sva svoja osećanja,
  • Imam pravo da napravim grešku,
  • Imam pravo da ne opravdavam i ne obrazlažem svoje ponašanje,
  • Imam pravo da budem srećan/a.

Napišite nam u komentarima koje asertivne rečenice vama pomažu.

03/04/2020 10:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments