12 načina da uvećate svoju produktivnost na poslu

17/02/2016 11:56

12 načina da uvećate svoju produktivnost na poslu

U današnje vreme su ljudi često previše zauzeti, toliko da zanemaruju sopstvene potrebe, poput sna. Svima je poznato da je za normalno funkcionisanje neophodno najmanje osam sati sna, međutim, da li se sećate kada ste poslednji put spavali osam sati?

Ukoliko želite da budete produktivniji na poslu, prvenstveno morate dobro da se naspavate. Ovi saveti će vam pomoći da poboljšate kvalitet svog sna i uvećate produktivnost na poslu.

Kvalitetan san

Prosečnoj odrasloj osobi je neophodno najmanje osam sati sna, međutim, ponekad nam je potrebno više, a ponekad manje sati sna kako bismo bolje funkcionisali. Stoga, ukoliko svake noći spavate pet sati, ali ste ipak produktivni na poslu, nema potrebe da brinete.

Mnogi od nas kada imaju problema sa spavanjem, često sebe prisiljavaju da zaspe, međutim ovo nije dobro rešenje. San je biološki proces koji se ne može proizvesti. Ukoliko prisiljavate sebe da spavate, samo uvećavate svoj problem. Umesto ovoga, trebalo bi da se fokusirate na odmaranje i da se posvetite aktivnostima koje će vas opustiti.

Ne odlazite na spavanje ljuti

Zvuči kao kliše, ali je zaista istina. Pre nego što odete na spavanje, posvetite malo vremena opuštanju. Ugasite telefon, kompjuter i zaboravite na mejlove. Vreme koje provedete bez tehnologije će vas navesti da se opustite.

Nemojte nadoknađivati san

Nikada ne bi trebalo da nadoknađujete nedostatak sna. Izbegavajte da odlazite na spavanje ranije i da ostajete u krevetu duže nego što bi trebalo. Ovo zapravo ne ide u korist vašem snu i može dovesti do frustracije zbog koje ćete se osećati umorno.

Krevet ima jednu svrhu

Sve aktivnosti koje nisu u vezi sa snom bi trebalo obaviti van kreveta, stoga čitajte na kauču, jedite za stolom u kuhinji i radite za radnim stolom. Ovo će vam pomoći da istrenirate svoj um koji će automatski znati da je vreme za spavanje onog trenutka kada se nađete u krevetu.

Promenite svoje noćne navike

Pronađite način da se opustite pre spavanja i bar sat vremena pre odlaska na spavanje izbegavajte sve aktivnosti koje ne idu u prilog vašem snu. Stoga, ne bi trebalo da konzumirate kofein ili gledate televiziju, kako vam takve aktivnosti ne bi remetile san.

Umanjite brige

Kada odemo na spavanje, često sa sobom ponesemo sve svoje probleme i brige. Stoga, ukoliko smo tokom dana bili suočeni sa nekom neprijatnošću, neretko je upravo to razlog našeg nedostatka sna.  Neophodno je da rešite sve probleme sa kojima se suočavate tokom dana tako da možete mirno da spavate tokom noći.

Dremka

Ukoliko se već tokom popodneva osećate umorno, pokušajte da odremate nekih petnaestak minuta. Ali ako se odmarate previše u toku dana, vaš um neće dobiti signal da je vreme za spavanje tokom noći.

Vodite dnevnik

Ovo vam može pomoći da tačno utvrdite šta vam ne dozvoljava da spavate. Zapišite koliko vam dugo treba da zaspite, da li se budite tokom noći i kada se zapravo budite. Takođe navedite i da li ste pili kafu ili alkohol.

Vežbajte

Trebalo bi da uključite i vežbe u svoje dnevne aktivnosti. Najbolje vreme za vežbanje je rano jutro ili popodne. Ukoliko ste dovoljno aktivni, vaše telo će uveče žudeti za snom. Izbegavajte naporne vežbe sat vremena pre nego što odete na spavanje.

Investirajte u svoj krevet

Izgleda besmisleno, ali je očigledno – želite da vam je udobno kada odete na spavanje. Ovo podrazumeva jastuk i dušek koji će vas navesti da spavate čim legnete. Takođe je neophodno da odaberete i udobnu pidžamu, ćebad i posteljinu. Stoga uložite u najbolji dušek i najmekše jastuke i vaše telo će vam se ubrzo odužiti.

Mrak

Zamračite svoju spavaću sobu, jer svetlo ometa vaš san. Navucite tamne zavese i izbegavajte izvore svetlosti. Ukoliko uprkos ovim savetima ipak imate problema sa spavanjem, možda je neophodno da potražite profesionalnu pomoć kako biste rešili svoj problem.

17/02/2016 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments