Evo zašto ne dobijate povišicu!

08/06/2016 14:39

Evo zašto ne dobijate povišicu!

Povišica je jedan od merila napretka na poslu. Naravno, niko ne može da je dobije ukoliko je i ne zasluži svojim radom i zalaganjem, ali i ako je ne traži!

Ova tema je vrlo delikatna za obe strane – i za zaposlenog i šefa/poslodavca. Čak i ako vaš poslodavac vidi da se dovoljno trudite i misli da bi trebalo da imate veću platu – neće vam je dati sve dok vi ne tražite.

Međutim, nije ni to tako lako – trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko faktora koji utiču na to da li ćete dobiti povišicu, čak i ako je zatražite.

Da li znate šta želite?

Za početak bi trebalo da sebi odgovorite na ovo pitanje, kako biste znali da je pravo vreme da zatržite povećanje plate. Kada se nađete pred svojim nadređenim – trebalo bi već da imate pripremljeno obrazloženje – zbog čega tražite povišicu.

Ukoliko nemate određen cilj – koliku platu želite, na šta ste još spremni kada je posao u pitanju ukoliko dobijete povišicu i slično – poslodavac će vas smatrati neozbiljnim i sigurno neće odlučiti da vam “ispuni želju”.

Da li je fer ili ne?

Posao jeste mesto gde bi trebalo “igrati” po nekim pravilima, ali da li ima mesta za “fer” prilikom traženja povišice? Ako sa ovim stavom krenete kod poslodavca sa ciljem da zatražite veću platu – male su šanse da ćete je i dobiti.

Ako ste već do sada vredno radili i napredovali u svojim veštinama i sposobnostima dovoljno da zaista zaslužujete veću platu – ne biste trebali sebe stavljati u poziciju u kojoj krivite nekoga što vi već sada nemate veću zaradu.

“Nije fer što ja nemam veću platu – a vredno radim” – to je nešto najgore što možete reći svom šefu ili nadređenoj osobi koja bi trebalo da vam da povišicu. Na ovaj način vi krivite tu osobu za svoju nisku platu, što znači da smatrate da su odluke koje donosi – loše. A da li je bila loša odluka te osobe kada je baš vas izabrala za taj posao?

Ključ je u tajmingu

Nije retkost da na radnom mestu obavljate poslove koji su “ispod vašeg nivoa”, pre svega se tu misli na znanje i veštine. Ali u tom slučaju biste trebali tražiti posao u kom biste mogli da napredujete i vremenom pokažete šta sve umete i znate.

Upravo je tu ključ – ako se nalazite u ovakvom poziciji trebalo bi da sačekate da prođe određeno vreme – pre nego što zatražite veću platu. To što ste već mesecima na jednom radnom mestu na kom radite posao koji je za vas previše lak – ne znači da možete odmah da tražite povišicu.

U svakom slučaju – posao koji ste dobili nije samo ono što vi radite, nego i kako se uklapate u poslovno okuženje, kako se slažete sa kolegama i nadređenima. Ako do sada još niste postali “deo ekipe” i ako niste stigli da se u potpunosti integrišete sa svojim radnim mestom – onda bi trebalo da sačekate još malo, kako se ne bi našli u neprijatnoj situaciji – u kojoj ste odbijeni za povišicu. Posle toga će vam biti teže da opet tražite povećanje plate.

08/06/2016 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments