Ponašanje koje odlikuje neprofesionalce

21/02/2017 11:20

Ponašanje koje odlikuje neprofesionalce

Osim znanja, veština, umeća i motivacije, profesionalci se mogu iz okoline izdvojiti i svojim ponašanjem koje je uvek umereno i prilagođeno situaciji.

Upravo za razliku od njih, neprofesionalne ljude odlikuju ovi obrasci u ponašanju koji čine da se o njima stvori ova negativna slika u poslovnom okruženju:

Psovanje

Upravo oni koji se u svakodnevnom govoru u poslovnom okruženju služe i psovkama deluju mnogo neprofesionalnije od onih koji se ustručavaju od ovakvog govora. Ovo se odnosi na sve ljude, bez obzira na to u kom su poslovnom angažovanju i na kom su radnom mestu.

Kašnjenje

Jedna od prvih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju kada je u pitanju posao jeste – poštovanje vremena, kako svog tako i tuđeg. Zato je veoma važno nikad ne kasniti, nego, ukoliko je moguće, dolaziti na ugovoreni sastanak ili na posao koji minut ranije – kako bi se na vreme pripremili za ono što vas očekuje.

Laganje

Laganje nije prihvatljivo ni u jednom društvenom odnosu, pa tako ni u poslu, s tim što u poslu ovakvo ponašanje može da ima katastrofalnije posledice, kako po vaš posao, tako i po vaš ugled, ali i nastavak karijere. Zato – nemojte obećavati da ćete uraditi posao u roku ako nećete, budite realni kada dajete prognoze i slično.

Neodgovaranje na mail-ove

Jedan od najčešćih načina na koji se komunicira u poslovnom okruženju svakako je razmena mail-ova, a pored kolega i saradnika, veoma je važno da na ovaj način komunicirate i sa klijentima. S obzirom na to da se ovakav način komunikacije podrazumeva – očekuje se da ćete i odgovarati na vreme, odnosno redovno dati odgovor na mail koji ste primili. Zato je važno da svakog dana odvojite određeno vreme za ovu aktivnost, kako bi vam odgovaranje na elektronsku poštu postala rutina.

“Kolutanje” očima

Naravno da postoji neko u vašem poslovnom okruženju ko vam i nije baš omiljena osoba, ali kada je reč o poslu ne bi trebalo da se obazirete na to. Profesionalci će uspešno sakriti da im razgovor sa nekom osobom nije najprijatniji, dok će oni koji su malo manje profesionalni “zakolutati” očima ili dopustiti sebi da pogledaju popreko.

21/02/2017 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments