Pozitivna gestikulacija za poslovni uspeh

03/06/2016 15:18

Pozitivna gestikulacija za poslovni uspeh

Za uspeh na poslovnom planu potrebno je znanje, umeće, iskustvo i želja za napretkom. Ali kad to sve imate – za korak unapred potrebna vam je još jedna veština.

Postoje situacije u karijeri gde morate da se borite dodatnim “oružjem”, osim svojom stručnošću, i tu upravo dolazi do izražaja kontrola nad svojim telom, odnosno pozitivna gestikulacija.

Pozitivna gestikulacija

Govor tela ponekad može više reći od svih reči koje izgovorite, zato je veoma važno savladati i ovu veštinu, koja je posebno korisna prilikom nekih pregovora na poslovnom planu.

Kada, recimo, želite da sa nadređenim pregovarate o svojoj plati – sigurno se nećete osećati previše prijatno, ali to vaš šef ne bi trebalo da zna.

Tada bi trebalo da obratite pažnju na to – šta ćete reći svojim pokretima i kako izgleda vaš govor tela u datom trenutku. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da pokažete svoju nesigurnost, pa čak ni skromnost (ukoliko imate konkretne razloge i pokriće za traženje veće plate).

Tehnike pozitivne gestikulacije

Kako biste govor svog tela na najbolji način iskoristili i pretvorili ga u svoju prednost prilikom nekih poslovnih pregovora ili u trenucima veoma važnim za vašu karijeru, potrebno je da se poslužite nekom od tehnika pozitivne gestikulacije:

  • “Kameleon efekat” je jedna od tehnika koje mogu biti veoma moćne. Naime, ako razgovarate sa šefom ili nekom “veoma važnom osobom”, pokušajte da imitirate njegove/njene pokrete.
    Naravno, prilikom korišćenja ove tehnike potrebno je da posedujete i “radar” za neprijateljske signale koje vam sagovornik šalje svojim telom, kako takve pokrete ne biste imitirali.
  • Ne tresite nogom – ovo je nešto što biste mogli da (ne)primenjujete uvek, jer jednostavno nikako ne može da ostane neprimećeno. Ovim pokretom pokazujete da ste nervozni i nesigurni, čak i kada to niste.
    Ako pak i niste nervozni, ali vam je prešlo u naviku da tresete nogom, onda biste trebali da osvestite ovaj tik, a u situacijama kada vam to može naškoditi (u poslovnom smislu), onda biste trebali da primenjujete sledeću tehniku – supstite stopala obe noge na pod (sa jednim stopalom malo ispred drugog), a šake položite na krilo ili kolena. Na ovaj način izgledaćete staloženo i smireno i što je još važnije – skoncentrisano i prisutno u razgovoru.
  • Ne dirajte vrat – diranjem vrata pokazujete da ste nervozni, napeti, nesigurni, pa čak i da ste neiskreni, odnosno da lažete.
  • Čvrsto rukovanje – s obzirom na to da ćete se rukovati na početku sastanka sa sagovornikom, veoma je važno da ostavite dobar prvi utisak. Čvrstim rukovanjem vi dajete signal da ste komunikativni, otvoreni, iskreni, da imate samopouzdanja i slično.
03/06/2016 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments