Za ovo ne sme biti mesta ni u jednom CV-ju

22/07/2016 11:40

Za ovo ne sme biti mesta ni u jednom CV-ju

Dobar CV, odnosno radna biografija jedna je od važnijih stvari prilikom aplikacije za posao. Ponekad je čak važnije kako izgleda nego šta se sve u njemu nalazi.

Upravo je radna biografija prvo što će potencijalni poslodavac saznati o vama, a od CV-ja može da zavisi da li ćete uopšte biti pozvani na razgovor. Osim toga šta bi sve trebalo da sadrži dobar CV, veoma je važno i šta sve NE bi trebalo da sadrži CV koji ste predali prilikom prijave za neko radno mesto.

Ovo ne sme da se nađe ni u jednom CV-ju:

Irelevantno radno iskustvo

Svako radno iskustvo je važno – jer se na taj način može naučiti mnogo. Međutim, nije svako radno iskustvo relevantno prilikom apliciranja za novi posao.

Ako ste radili nekad u kafiću, to neće biti važno da napomenete u CV-ju ukoliko želite da se prijavite za posao koji apsolutno nema veze sa tim poslom. Zato – izbegavajte da navodite poslove koje ste radili, a koji neće imati uticaj na to da li ćete dobiti posao za koji ste aplicirali.

Previše lične informacija

Određene lične informacije svakako morate navesti u CV-ju, kao što su: ime i prezime, datum rođenja, mesto stanovanja i slično, ali tu bi trebalo da se završi sa ličnim informacijama.

Podaci kao što je vaš bračni status, veroispovest ili nešto tome slično zaista ne bi trebalo da se nađu u radnoj biografiji, jer predstavljaju potpuno nevažne informacije za posao, a upravo zbog toga može vaš CV biti odbačen pre nego što poslodavac i dođe do informacija koje su mu bitne.

Hobiji

Ovo je još jedna od informacija koja spada u previše lične. Potencijalnog poslodavca sigurno ne zanima šta vi volite da radite u slobodno vreme, da li svirate neki instrument, koji žanr filmova volite, da li planinarite…

Neumesna e-mail adresa

E-mail adresa je postala nešto što svaka osoba mora imati i sve češće se na taj način prenose informacije, pogotovo u poslovnom svetu. Ukoliko imate neku adresu na što je na primer: [email protected] ili [email protected] – napravite novu koja će vam služiti samo za poslovne svrhe. U suptotnom, šanse da će vam poslodavac poslati mail na ovu adresu – sa ponudom za posao – veoma su male.

Očekivana visina plate

Naravno da je visina plate veoma bitna i da bi o tome trebalo da se otvoreno razgovara prilikom apliciranja za posao, ali ovakvoj informaciji i iznošenju mišljenja nije mesto u mail-u. Pregovor o visini plate bi trebalo da ostavite za razgovor uživo, ukoliko dobijete priliku za intervju.

22/07/2016 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments