EU: Od 2021. povećava se finansiranje u pčelarstvo?

12/02/2018 16:08

EU: Od 2021. povećava se finansiranje u pčelarstvo?

Izveštaj pod nazivom “Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a” usvojio je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije usvojio je izveštaj “Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a” mađarskog zastupnika Norberta Erdoša (Erdősa). Pčelarstvo je za više od pola miliona građana Unije izvor glavnog dohotka ili dodatne zarade.

Za pčelare i potrošače posebno je važan usvojeni amandman, kojim se poziva Komisija da zabrani korišenje aktivnih materija u pesticidima, uključujući neonikotinoide, za koje je naučno dokazano da su opasne za zdravlje pčela.

Glavni problem evropskog pčelarstva jeste veliki uvoz lažnog meda, posebno iz Kine, što je prepolovilo cenu meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Španiji, Portugalu i Francuskoj. EU uvozi čak 25% meda, zbog čega su pčelari u teškoj situaciji, a potrošači zbog lošeg uvezenog meda i postojećih propisa nisu dobro informisani šta zapravo kupuju.

Zbog toga Komisija treba da izmeni Direktivu o medu i da uvede jasno označavanje meda navođenjem na etiketi zemlju ili zemlje iz kojih potiču vrste meda korišćene u proizvodnji konačnog proizvoda, navođenjem tih zemalja redosledom koji odgovara razmerama korišćenim u konačnom proizvodu.

Zatraženo je i uključivanje subvencija za pčelare po pčelinjoj zajednici, pri čemu bi se već od 2021. povećalo finansiranje pčelarstva na način kojim bi se adekvatno podržala važna ekološka usluga pčela kao oprašivača. Sistem bi se odnosio na mikropreduzeća, mala i srednja preduzeća, a posebno na one u prekomorskim područjima i na ostrvima.

Zaštita divljih pčela

Usvojen je i predlog da Komisija objavi poziv na konkurs s odgovarajućim bespovratnim sredstvima za razvoj novog posebnog leka za pčele i da se što pre preduzmu potrebni koraci da bi se očuvala populacija divljih pčela u EU, koja se trenutno sve više smanjuje i da se upotrebe sva moguća sredstva za zaštitu lokalnih i regionalnih vrsta pčela od nepoželjnog širenja naturalizovanih ili invazivnih stranih vrsta u EU, biljaka ili štetočina koji direktno ili indirektno utiču na oprašivače.

Usvojen je i predlog državama članicama da podstiču upotrebu pčelarskih proizvoda kao što su pelud, propolis ili matični mleč u farmaceutskoj industriji pomoću svih sredstava kojima raspolažu.

Izvor: agroklub.rs

12/02/2018 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments