Otvara se “mini Šengen” do kraja godine

14/06/2021 10:42

Otvara se “mini Šengen” do kraja godine

Nesmetan legalan protok radne snage u Severnoj Makedoniji i Albaniji trebalo bi da bude regulisan do kraja godine. Prema sporazumu između državnih organa Srbije i ove dve države trebalo bi da se omogući kretanje radne snage, a sam akt će biti uskoro definisan.

Kako je za Tanjug rekao savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević, u takozvanom “mini Šengenu” do sada je bilo  moguće da građani tri zemlje putuju preko granica samo s ličnom kartom.

– PKS pozdravlja ovaj sporazum kao važan podsticaj za privrednike koji rade u ovim državama. Što se tiče sporazuma o slobodnom protoku radne snage, prema našim informacijama u toku je usaglašavanje između ministarstava unutrašnjih poslova i drugih nadležnih organa, i odluka o tome bi trebalo da bude doneta u drugoj polovini ove godine, a najkasnije do kraja godine – rekao je Đurđević.

On je još dodao i da se nada se da će se priključiti i ostali susedi, jer se oseća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije.Kako kaže, obraćale su im se neke italijanske kompanije koje imaju dosta problema sa nalaženjem kvalitetne radne snage.

Posle pandemije, ocenio je sagovornik Tanjuga, mnoge međunarodne kompanije koje imaju svoje lance na Dalekom istoku razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.

pročitajte još i: Stvari koje ne smete da uradite kada napuštate posao

– Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla. Međutim, neka studija koju smo radili sa Nemačkom privrednom komorom pokazala je da je jako važan preduslov da bi kompanije došle da rade ovde – kvalifikovana radna snaga. Više nego cena rada i poreska politika – ukazao je Đurđević.

Đurđević je još kazao i da PKS nema preciznih podataka o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i kod međunarodnih kompanija koje ovde posluju.

– Zna se da ti radnici dolaze iz susednih zemalja, pa i iz pojedinih zemalja EU, pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da su ti ljudi osigurani zdravstveno, da im ide staž – istakao je je Đurđević.

14/06/2021 10:42