Stručnjaci udružuju snage kako bi sprečili ulazak afričke kuge svinja na Balkan

25/02/2019 13:08

Stručnjaci udružuju snage kako bi sprečili ulazak afričke kuge svinja na Balkan

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 odsto zaraženih životinja, kako domaćih tako i divljih svinja.

Smanjenje rizika od upada i unapređenje mera za brzo otkrivanje i kontrolu afričke kuge svinja u zemljama Balkana glavna je tema četvorodnevne radionice sprovedene od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja je održana od 18. do 21. februara u Beogradu.

Afrička kuga svinja

Bolest ne predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da razori ruralnu ekonomiju, ugrozi dostupnost hrane, kao i trgovinu u pogođenim regionima.

Poslednjih godina bolest se postepeno proširila, a njena pojava u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji 2019. godine predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju Balkanu.

“Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja i veoma rasprostranjenog uzgoja domaćih svinja u okviru domaćinstava”, rekao je Daniel Beltran-Alkrudo, službenik FAO-a za zdravlje životinja i dodao: “Svest, unapređena biosigurnost i spremnost na reagovanje su ključni za prevenciju i smanjenje negativnih uticaja bolesti na ruralnu ekonomiju, postojeći lanac vrednosti u svinjogojstvu i trgovinu”.

U tom cilju, FAO sprovodi hitni projekat pod nazivom “Afrička kuga svinja u slučaju urgentnih situacija na Balkanu”, te je ova radionica prvi korak u definisanju strategija prevencije i kontrole u regionu i dogovoru o ključnim pitanjima kontrole granica, svesti, biosigurnosti i drugim.

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 delegata iz pet zemalja uključenih u projekat – Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije – zajedno sa predstavnicima Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumskih uprava, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja.

Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je od kritične važnosti. Međunarodne agencije kao što su Evropska agencija za sigurnost hrane i Svetska organizacija za zdravlje životinja takođe su bile prisutne.

“Radionica je izuzetno važan forum za razmenu znanja među stručnjacima iz različitih oblasti“, rekla je Daniela Manđione, službenica za politiku FAO-a. “Balkan nikada nije bio izložen Afričkoj kugi svinja, što znači da Vlade, farmeri i lovci imaju nedovoljno informacija i malo tehničkog znanja o bolesti.”

Kao rezultat radionice, predstavnici su usvojili plan i definisali aktivnosti za sprovođenje18- mesečnog projekta i prikupili detaljne informacije o ključnim poteškoćama i izazovima za svaku državu ponaosob.

25/02/2019 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments