Od naredne setve cetiri nova sistema za navodnjavanje?

31/08/2017 10:32

Od naredne setve cetiri nova sistema za navodnjavanje?

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se radi na utvrđivanju šteta koje je poljoprivredi nanela suša, kako bi se na osnovu toga preporučile konkretne mere za ublažavanje posledica koje je prouzrokovala.

Ministar je  istakao da je resorno ministarstvo borbu protiv suše, koja godinama pogađa Srbiju, počelo i izgradnjom sistema za navodnjavanje.

„Od naredne prolećne setve biće na raspoplaganju 11 novih sistema za navodnjavanje na ukupno 50.000 hektara – rekao je ministar i dodao kako je cilj da se u narednih pet-šest godina dođe do 300.000 hektara koji se navodnjavaju“, izjavio je.

Prema njegovim rečima, četiri sistema za navodnjavanje već počela i podsetio je i da država subvencioniše i 50 odsto troškova za bušenje novih bunara, jer je cilj da što više njiva bude pod sistemima za navodnjavanje.

Kao vid borbe protiv elementarne nepogode kakva je suša, na kome će ministarstvo insistirati, Nedimović je naveo i osiguranje useva, koje se iako država subvencioniše premiju osiguranja sa 40 odsto, koristi samo na 10,5 odsto obradivih površina u zemlji.

31/08/2017 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments