Položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća u Arilju

14/03/2019 14:25

Položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća u Arilju

U Arilju je položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća H&S Fruits d.o.o., koja je zajednička investicija Srbije i Mađarske.

U prvoj fazi u ariljskoj fabrici proizvodiće se kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada. Plan je da u kasnijim fazama u Arilju bude kompletna proizvodnja.

ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović podsetio je da je inicijativa za izgradnju fabrike potekla 2016. godine, kada je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, a da je tokom protekle godine vlada tražila partnere, kompanije sa mađarske i srpske strane, koje imaju dobre rezultate i snagu da iznesu projekat.

“Rezultat će biti izvoz koncentrata koji nastaje kao produkt prerade industrijske maline i drugog voća“, naveo je Nedimović, dodajući da je Vlada Srbije u januaru odlučila da za razvoj prehrambene industrije izdvaja posebna sredstva.

Ministar Nedimović je rekao da je zahvalan mađarskim kolegama koji su prepoznali Srbiju kao dobrog političkog partnera, te dodao da je ta zemlja izdvojila 32 miliona evra za investicije na Zapadnom Balkanu.


Nedimović je najavio da će srpsko-mađarska saradnja biti nastavljena na sličnim projektima na još lokacija u Srbiji, kao što su Merošina, Bojnik, Koceljeva…

Ministar je zaključio da je prerada voća i izvoz u inostranstvo spas za poljoprivrednike u Srbiji, jer generiše kooperante, obezbeđuje siguran plasman i ugovore.

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Magyar podsetio je da je polaganje kamena temeljca za fabriku H&S Fruits u Arilju rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske i želje da se mađarska ulaganja prošire i van Vojvodine, dodajući da investitori prepoznaju podršku koju srpska vlada pruža investitorima.

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković rekao je da Arilje početkom gradnje fabrike dobija mnogo i da se nada novim investicijama u tom kraju, i naveo da je fabrika za preradu voća važna jer će se time rešiti deo problema vezan za preradu malina.

Foto: minpolj.gov.rs

14/03/2019 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments