Siguran put do posla

14/01/2020 13:08

Siguran put do posla

S obzirom na dinamične promene na tržištu rada, kao i zahteve poslodavaca koji od kandidata traže konkretna znanja i veštine, obuke za tržište rada predstavljaju veoma bitan i olakšavajući faktor za nezaposlena lica da što brže dođu do željenog posla.

Filijala Novi Pazar NSZ u kontinuitetu sprovodi obuke za tržište rada. Trenutno se upešno realizuje pet različitih obuka, kojima je obuhvaćeno 31 lice. U toku su obuke za kozmetičare, šivenje i krojenje, pustovanje vune, kao i osnovna informatička obuka za osobe sa invaliditetom. U Tutinu se realizuju obuku za tesare i kozmetičare.

Obuku za kozmetičare u Novom Pazaru pohađa 5 žena, u kozmetičko-frizerskom salonu „Diva“. Polaznice su prezadovoljne obukom i stečenim znanjima u kojima se svakodnevno usavršavaju i uverene da će im prekvalifikacija omogućiti da dođu do željenog posla.

„Ova obuka mi mnogo znači, jer mi pruža veću šansu za novi posao, koji će biti u službi lepote, a lepota je uvek na ceni. Jako sam zadovoljna komletnim sadržajem obuke, ali i mentorkom koja nam pruža adekvatno znanje“, ističe Azra Džanković, plaznica obuke, medicinska sestra po zanimanju.

„Htela bih da se zahvalim NSZ, jer sam od svog savetnika čula za ovu obuku, na kojoj stičem nova znanja i veštine. Nadam se da ću nakon obuke ubrzo početi i da radim“, kaže Ivana Simović, polaznica obuke.

Vlasnica kozmetičko-frizerskog salona „Diva“ Izeta Musić već drugu godinu uspešno sarađuje sa novopazarskom filijalom NSZ. Ona ističe da joj je najveće zadovoljstvo kada nakon završene obuke čuje da su polaznici došli do posla ili otpočeli sopstveni biznis.

„Prošle godine od 10 kozmetičara koji su uspešno prošli obuku čak devetoro njih se uspešno zaposlilo. Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da svoja znanja i veštine prenesem mladim polaznicima obuke“, ističe mentorka Izeta Musić.

Osnovni cilj svih obuka za tržište rada je podizanje nivoa kompetentnosti, konkurentnosti i zapošljivosti nezaposlenih lica. Koja će se vrsta obuke pohađati, određuje se na osnovu potreba lokalnog tržišta rada i poslodavaca, ali i potreba i sklonosti nezaposlenih, iskazanih u individualnim planovima zapošljavanja.

Imajući u vidu kvalifikacionu strukturu nezaposlenih lica u novopazarskoj filijali, kao i dužinu čekanja na evidenciji, ovo je odličan način da se podstakne prekvalifikacija, čime bi se povećao broj novozaposlenih na lokalnom tržištu rada.

14/01/2020 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments