Koji su profitabilni poslovi u 2021.?

27/04/2021 16:51

Koji su profitabilni poslovi u 2021.?

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) tvrde, a prenose mediji, da  su ozbiljne posledice poslovanja, usled epidemije,  pretrpeli turizam, sektori trgovine, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i putnički saobraćaj. S druge strane, postoje zanimanja za koja se povećala potražnja, i tu se pre svih ističu poslovi u vezi sa farmaceutskom industrijom, prehrambenom trgovinom, proizvodnjom zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Među tri najtraženija sektora i dalje su zdravstvo i socijalna zaštita, rudarstvo i nekretnine, a njima se priključuju i poslodavci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Pre svih oni koji svoje aktivnosti  baziraju na pružanje onlajn usluga, dostave proizvoda, kupovine i prodaje robe putem interneta. A aktuelni su i poslovi čistača prostorija, manipulanta u proizvodnji kablova i provodnika, šivača tekstila, pomoćnog građevinskog radnika, pakera.

pročitajte još i : Iznenađujuća statistika: Ovo će biti najtraženiji poslovi do 2030!

Od zanimanja s visokom stručnom spremom, traženi su diplomirani inženjer građevinarstva, mašinski inženjer i master inženjer mašinstva, pravnik i master pravnik, ekonomista, kao i profesor matematike i razredne nastave, ali i doktor medicine. Kako prenose mediji, prosečna dužina traženja posla prema evidenciji NSZ je od tri meseca do preko deset godina, a na njihovoj listi je 514.132 nezaposlenih.

A, prema podacima, prošle godine je u okviru Programa “Tripl-vin” nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u tu zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Od tog broja je 234 iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije.

Ovi podaci su objavljeni, nakon što je nemačka vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba Levice, navodi “Redakciona mreža Nemačke”. Takođe, navodi se da je ukupni porast broja u odnosu na prošlu godinu viši za 30 procenata. U Nemačku su tokom protekle godine došle 593 osobe, dok je 2019. taj broj bio 453.

Tokom vanrednog stanja tržište rada u Srbiji bilo je u zastoju, ali nakon njegovog ukidanja je krenula normalizacija i prilagođavanje novonastaloj situaciji. Kako je navedeno, prema podacima sa sajta 2020.godina završena je sa 41.902 oglasa, što je pad od 14 odsto naspram 2019. godine.

pročitajte još i : Kako honorarni poslovi utiču na karijeru?

Za razliku od 2019. godine, u godini za nama povećao se i broj prosečnog konkurisanja koji iznosi 83. IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta.

Prema objavljenim oglasima, najveću mogućnost za zaposlenje i dalje se najviše traže prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri. IT pozicije, u ovoj godini, su JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer. U skoro 42.000 oglasa za posao, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom. Takvih je gotovo 60 odsto, dok je visoka ili viša škola je tražena u 29 odsto raspisanih oglasa, a master svega osam odsto.

S druge strane, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u čine visokokvalifikovani ljudi i to njih 50 odsto, dok četvrtina njih ima srednju stručnu spremu. Engleski je i dalje najtraženiji od stranih jezika, a to potvrđuje i gotovo petina oglasa koja je napisana na tom jeziku. Slede ga nemački, ruski i mađarski.

 

27/04/2021 16:51