Obuka za započinjanje sopstvenog posla

22/01/2020 10:28

Obuka za započinjanje sopstvenog posla

„Put do uspešnog preduzetnika“ je dvodnevna obuka koju sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, kako bi nezaposleni koji planiraju da pokrenu sopstveni posao sagledali prednosti i rizike preduzetništva, ispitali svoje preduzetničke sklonosti i informisali se o postupku registracije preduzeća.

„U okviru poslovnog centra Filijale Užice sprovodi se niz obuka koje pružaju podršku nezaposlenim licima u realizaciji njihove poslovne ideje. Obuka ‘Put do uspešnog preduzetnika’ je obuka koja se niz godina unazad uspešno sprovodi. U toku prethodne godine ovu obuku su prošla 294 lica. To samo govori kolika je zainteresovanost lica i za tekuću godinu imamo već 12 planiranih obuka. Obuka se sastoji iz dva segmenta, prvi dan se odnosi na pravne regulative, a u okviru drugog dana polaznici se upoznaju sa osnovama preduzetništva sa osvrtom na tržište i marketing, i na kraju sa njima prolazimo kroz biznis plan kako bismo zajedno razradili njihovu poslovnu ideju“, kaže Bojana Kostović, organizator programa.

„Nezaposlena lica najviše zanima način oporezivanja, njihove formalno pravne obaveze, koliki je iznos finansijske podrške koju će dobiti. Cilj je buduće preduzetnike naučiti da ne troše novac već da sami popune svoj biznis plan, sami uđu u registracioni postupak“, reči su Stojana Tasića, šefa Odseka za ostvarivanje prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti i pravne poslove.

Svi polaznici koji sa uspehom završe obuku dobijaju sertifikat koji izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje i koji predstavlja jedan od uslova za učešće na konkursu za dodelu subvencija za započinjanje sopstvenog posla. Nezaposleni koji nakon uspešno završene dvodnevne obuke odluče da realizuju svoju poslovnu ideju, mogu da konkurišu za subvenciju za samozapošljavanje.

22/01/2020 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments