Najtraženiji poslovi 2017. u Srbiji

11/01/2018 13:02

Najtraženiji poslovi 2017. u Srbiji

U 2017. godini, pokazalo se da su najuspešniji u trci bili oni koji su se zapošljavali kao administrativni radnici, u prodaji, ugostiteljstvu, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji ili obrazovnom sektoru, te marketingu.

Prethodnu, 2017. godinu obeležiće zasigurno i veći broj popunjenih radnih mesta, što je i statistika neumoljivo pokazala. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) na kraju trećeg kvartala 2017. godine stopa nezaposlenosti je iznosila 12,9 odsto, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 13,8 odsto.

U odnosu na 2012. godinu, kada je svaki četvrti građanin i zvanično bio bez posla, i neslavna stopa iznosila 26 odsto je upola niža, pala je sa 26 na 12,9 odsto. I dok u Vojvodini i zapadnoj Srbiji građani tradicionalno lakše dolaze do posla, ostaje problematičan region južne i istočne Srbije, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz Ankete o radnoj snazi (ARS). U problematične, sudeći po statistici, spada i beogradski region, iako važi mišljenje da se u Beogradu najlakše dolazi do radnog mesta.

Ko najlajkše dobija posao?

Evidencija NSZ pokazuje da su građevinci, trgovci, zaposleni u sektoru prerađivačke industrije, u administraciji, sektoru obrazovanja, najlakše dolazili do posla, dok su najveći problem da se zaposle imali oni koji su posao tražili u oblasti osiguranja, finansija, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, kao i u oblasti klimatizacije…

Lako su do posla dolazili oni koji imaju veštine iskoristive u kategorijama: prodaja, marketing i oglašavanje, kao i transport, skladištenje i logistika. Građani koji su „uzeli stvar u svoje ruke“ i sami oglašavali da traže posao, mahom su, prema podacima Halo oglasa, tražili posao vozača, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Izvor: halooglasi.com

11/01/2018 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments