Privremeni posao – za i protiv

04/08/2015 14:38

Privremeni posao – za i protiv

Privremeni posao može biti posao od pola radnog vremena ili sezonski posao. Često se ovakvi poslovi izbegavaju, ali ipak i oni imaju neke svoje prednosti. Naravno da je siguran i stalan posao u struci ili sferi interesovanja mnogo bolji, ali postoje periodi u karijeri kada i privremeni posao može biti veoma dobar i koristan.

Kao i kod redovnih poslova, i pri zapošljavanju na privremeni posao postoji određeni uslovi koje bi trebalo da ispunite i vi, ali i poslodavac, zato je bitno biti oprezan pri potpisivanju ugovora sa poslodavcem.

Privremeni posao ima svoje dobre i loše strane koje zavise od toga šta vam je u tom trenutku u poslovnoj i profesionalnoj karijeri potrebno. Važno je da procenite da li dobijate više ili više gubite ukoliko prihvatite privremeni posao.

Manja zarada

Osim što radno vreme traje manje sati, mnogi poslodavci vrednuju manje sate koji su deo privremenog posla, od onog koji je deo rednovnog radnog vremena. Osim toga, često zaposleni na određeno vreme za svoj posao dobijaju manje para od onih koji su zaposleni za stalno.

Osim toga, poslodavci zaposlene na određeno, odnosno one koje su zaposlili na privremeni posao smatraju mnogo fleksibilnijim, kako što se tiče radnog vremena, tako i što se tiče plate, pa misle da su zbog toga spremni i da rade za manje pare.

Poslodavci često izostavljaju privremeno zaposlene i sa liste onih kojima uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje. Zbog toga budite oprezni pri potpisivanju ugovora za posao i proverite pod kojim uslovima bi trebalo da radite i prihvatite ih samo ukoliko vam odgovaraju i ne remete ili ne štete vaš poslovni uspeh i napredak u karijeri.

Fleksibilno radno vreme

Redovan radni dan traje zvanično osam sati. Često tih osam sati budu i devet, deset ili čak i 12 sati. Ukoliko bi se to dešavalo ponekad i ukoliko bi bilo plaćeno, po tarifi po kojoj se plaća prekovremeni rad – to ne bi bilo toliko strašno.

Međutim, najčešće se prekovremeni rad ne plaća. Ukoliko u ugovoru o radu ne postoji da bi trebalo da vam bude plaćeno prekovremeno ostajanje na poslu – vi niste u poziciji da se bunite zbog toga.

Ako ste prihvatili privremeni posao zbog kraćeg radnog vremena, jer vam je slobodno vreme potrebno za, na primer, brigu o porodici, završetak studija ili neki drugi vid usavršavanja i edukovanja, onda vam sigurno neće odgovarati da radite prekovremeno.

Može se destiti situacija u kojoj ste vi na svom četvoročasovnom poslu, ali se sa posla vraćate nakon šest, sedam ili osam sati. Kako biste ovo izbegli sa poslodavcem pre prihvatanja posla porazgovarajte o radnom vremenu i pronađite način da dogovor oko četiri sata rada bude održiv.

Napredovanje na poslu

Kada u nekoj firmi radite na određeno ili sa skraćenim radnim vremenom, jako su male šanse da ćete dobiti priliku da napredujete. To je jedna od negativnih aspekata privremenog posla, ali ne mora biti presudna za davanje otkaza ili ne prihvatanje tog posla na početku.

Najbitnije je da odredite zbog čega biste radili na tom mestu na određeno ili sa skraćenim radnom vremenom, s obzirom na to da takav način rada ima svoje uslove ali i posledice. Ukoliko vam i nije cilj da napredujete u toj firmi i na tom poslu i potrebno vam je samo da za određeno vreme imate posao – onda nemogućnost napredovanja nema nikakvu težinu niti je bitno.

Ukoliko ste privremeni posao prihvatili jer nista imali izbora, a pritom se trudite da vaša karijera krene uzlaznim tokom, onda bi trebalo još jednom da razmislite o prihvatanju ovog posla. Naravno, uvek postoji mogućnost da pričate sa svojim poslodavcem i objasnite mu svoju situaciju, pokažete da vam je stalo i da želite da se trudite i napredujete, pa se možda ukaže prilika i vama se ponudi stalan posao posle nekog vremena. Bitno je da date do znanja da vi tome stremite, a ne samo privremenom zaposlenju.

Šanse za bolji posao

Istina je da su male šanse za napredovanje u firmi u kojoj ste zaposleni na određeno, a osim toga – privremeni posao ima još jednu ozbiljnu negativnu stranu. Ukoliko zapravo niste zadovoljni svojim trenutnim privremenim poslom a pritom ste vezani ugovorom, morate da ispuite uslove na koje ste pristali i radite do datuma koji vam je ugovorom nametnut.

Problem je u tome što, čak i ukoliko pronađete neki bolji posao, niste u mogućnosti da započnete posao dok ne prekinete radni odnos u trenutnoj firmi.

Usklađivanje vremena

Ukoliko imate porodicu možete primetiti da su obrazovne ustanove imaju radno vreme najsličnije onom koje imaju i stalno zaposleni ljudi sa punim radnim vremenom od osam časova. Iako sa pola radnog vremena vi imate više slobodnog vremena, često baš ta fleksibilnost u radnom vremenu može biti problem pri planiranju drugih obaveza.

Novo iskustvo

Sezonski i privremeni poslovi mogu prestavljati odličnu priliku za upoznavanje novih ljudi, sticanje novog iskustva ili prilike za pronalaženje novog posla, nakon što se sezona završi. Sezonski poslovi su zato bolji za mlađe ljude, koji su tek na početku svojih karijera ili koji ih još nisu ni započeli.

Osim toga, često su sezonski poslovi dobro plaćeni ali i prilično zahtevni. Upravo se sve to poklapa sa konstatacijom da su ovi poslovi ipak bolji za mlađe ljude koji još nisu zasnovali porodicu i koji su još uvek u potrazi za onim čime bi najviše voleli da se bave.

Karijera bez prekida

U periodima kada prestanete da radite posao na kom ste bili duže vreme, možda još uvek niste spremni da se posvetite poslu isto kao i do tada, ali naravno da vam je potreban izvor prihoda. Tada su sezonski poslovi ili privremeni poslovi sa kraćim radnim vremenom baš ono što vam je potrebno.

Prihvatanjem nekog privremenog posla između ili nakon nekog ozbiljnijeg posla daćete sebi priliku da steknete neka nova iskustva ili priliku da se povežete sa drugim ljudima. Osim toga, ukoliko se u vašoj radnoj biografiji nađe da ste između dva stalna posla imali period u kom ste radili sezonske ili privremene poslove, to će odati sliku o vama kao o nekome ko se stalno gradi, ko je vredan i ne gubi vreme, a pri tom je i veoma snalažljiv.

Vreme za usavršavanje

Ukoliko vam je neophodno da zarađujete, a pritom ste željni i novih znanja ili još uvek niste sigurni čime biste želeli da se bavite – privremeno, skraćeno ili sezonsko zaposlenje vam može pomoći da taj period uspešno završite.

Zahvaljujući tome što ćete imati kraće radno vreme imaćete više vremena za sebe, za usavršavanje, učenje, sticanje novih veština, pohađanje različitih kurseva… Na ovaj način imaćete i određenu zaradu, a pritom moći ćete da se obrazujete na način na koji je vama potreban kako biste ispunili svoja očekivanja od sebe.

Ukoliko još uvek ne znate čime biste voleli da se bavite i u kojoj oblasti želite da započnete svoju profesionalnu karijeru, slobodno vreme koje ćete imati radeći privremeni posao daće vam priliku da razmislite i napravite svoj plan za budućnost i polako krenete ka ostvarivanju svojih ciljeva.

04/08/2015 14:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments