9 saveta za započinjanje uspešnog radnog dana

19/09/2016 11:01

9 saveta za započinjanje uspešnog radnog dana

Ako već imate neku rutinu tokom radnih dana ali vam to ne donosi uspeh kojem težite, možda je vreme da promenite nekoliko navika na samom početku dana.

Ovih 9 saveta mogu vam pomoći da svaki radni dan bude uspešan dan na poslu, bez obzira na to šta je od obaveza pred vama.

1. Ne kasnite na posao

Veoma je važno da na posao dođete na vreme, a ako je moguće – i koji minut ranije kako biste imali priliku da se na miru pripremite za još jedan radni dan.

2. Razgovor sa kolegama

Na početku radnog vremena izdvojite malo vremena da popričate sa kolegama. Na ovaj način svi ćete se opustiti, podići timski duh, a možda i saznati nešto što će vam svima pomoći i koristiti u poslu.

3. Raspored obaveza

Početak radnog vremena je odličan za pravljenje plana i programa za ostatak dana. Pogledajte koje su to obaveze pred vama tog dana, koji su vam prioriteti i slično. Ako za ovu aktivnost odvojite 15-tak minuta na početku dana – kasnije nećete morati da gubite vreme na planiranju i razmišljanju šta je sledeće, kao ni da brinete o tome da li ćete zaboraviti da uradite nešto što vam je zaista važno.

notesRaspored aktivnosti i obaveza u toku radnog dana pomoći će vam da se oslobodite stresa koji se vezuje za puno posla i veliki broj obaveza.

4. Sređeno radno mesto

Ako radite u kancelariji veoma je važno da vaše poslovno okruženje bude uređeno kako vam haos na stolu ili na desktopu računara ne bi skretao pažnju i narušavao koncentraciju kada započnete posao.

5. Profesionalizam

Ma koliko da imate problema u privatnom životu – nemojte dozvoliti da vas to preokupira na radnom mestu. Ponašajte se krajnje profesionalno i budite prisutni kako fizički tako i psihički na svom radnom mestu.

6. Redovni obroci

Tokom radnog dana potrebna vam je energija za ispunjavanje svih obaveza i zadataka, a kako biste to sebi obezbedili – ne smete biti gladni. Nakon doručka koji ne bi trebalo da preskačete, napravite pauzu i za neku užinu ili ručak u toku radnog vremena onda kada osetite glad ili nedostatak energije.

macbook-926121_12807. Pozivi i slanje pošte

Potrudite se da već u prepodnevnim časovima odgovorite na sve mejlove i pošaljete one koje treba, kao i da obavite poslovne razgovore. Na ovaj način imaćete veće šanse da pronađete osobu koja vam je potrebna, a i da dobijete ogovor u toku radnog vremena – ako vam je potreban hitan odgovor.

8. Planiranje neplaniranog

Tokom svakog radnog dana možete očekivati i neka neplanirana dešavanja koja mogu narušiti vaš raspored obaveza. Zato je važno da u svom rasporedu napravite i prostora za ovakva ometanja. Na primer – između više sastanaka ili razgovora sa saradnicima napravite pauzu ukoliko se desi da vas traži neko koga ne možete da “odložite”. Na ovaj način stićićete i na sledeći sastanak, a ispoštovaćete i osobu koja vas traži.

9. Malim koracima do uspeha

Nemojte sebi postavljati preteške ciljeve, jer od razočarenja u sebe nećete dobiti apsolutno ništa. Najbolje bi bilo da sebi posavljate manje ciljeve koji će vas dovesti do istog cilja ili uspeha kojem težite. Uostalom – ako nešto ne možete sami da uradite pronađite nekoga ko može da vam pomogne ili da vas posavetuje ili nauči kako da to radite.

19/09/2016 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments