10 saveta za napredovanje u poslu

24/10/2016 15:07

10 saveta za napredovanje u poslu

Kada dođemo do posla, u cilju nam je da ga zadržimo i pokušamo da napredujemo koliko je god moguće.

Često napredovanje podrazumeva igranje po određenim pravilima, a u našim uslovima napredovanje na poslu je često nestabilno. Uglavnom se radi o tome da treba balansirati između privatnog i poslovnog života, a neretko se to dvoje i pomeša.

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve.

1. Budite samouvereni

Kad god želite da preuzmete kontrolu potrebno je da se istaknete. Ekonomija je nestabilna u našoj zemlji, pa to omogućava periodične šanse za napredak. Ukoliko vaš menadžer dobije otkaz, prijavite se za njegovo mesto. Treba nadređenima da pokažete da znate kako se njegov posao obavlja i da želite najbolje za firmu, te da iz tih razloga treba da vas razmotre za tu poziciju.

2. Da li vas dovoljno plaćaju?

Ukoliko vi sami ne znate koliko vredite, vaš poslodavac vam neće to reći. Istražite slične firme i zaposlene koji se bave vašim poslom, diskretno se raspitajte i vidite koliko se tačno plaća vaš posao.

3. Stvorite veze

Pronađite nekog u vašoj kompaniji ko bi bio na vašoj strani i založio se za vas kad to bude potrebno. Potrudite se da to bude neko ko je blizak osobama koje odlučuju o tome. Svakome treba neki prijatelj u kompaniji koji će širiti dobar glas o njima.

4. Tražite premeštaj

Ukoliko volite avanture i skloni ste promenama, šefa možete zainteresovati tako što ćete se prijaviti da odete u neki drugi grad, na drugo tržište, ili da odete na put kako biste se dokazali kao vođa. Ovo će vam posebno goditi ukoliko se u trenutnom poslovnom okruženju ne snalazite najbolje.

5. Nemojte pristajati na manje

Kad pregovarate o uslovima posla, ne treba da pristanete na manje nego što zaslužujete. Ne treba da se izvinjavate i da budete ponizni kad tražite ono što vam pripada. Prvo treba da se dokažete na poslu, raspitate o vrednostima i plaćenosti svoje pozicije, a zatim da tražite ono što vam pripada.

6. Idite za uspehom

Ukoliko na trenutnom poslu stagnirate i vidite da tu nema napretka, probajte da istražite tržište rada i vidite koja industrija je u porastu. Pošaljite svoju biografiju i ko zna, možda baš traže nekog poput vas.

7. Ne obazirite se na loše komentare

Uvek postoji neko kome nećete “mirisati” ili neko ko će vas doživeti kao konkurenciju. Zato ne treba da brinete o ljudima koji ne odobravaju ono što vi radite i trošite energiju na rasprave – tu energiju je bolje potrošiti na napredovanje na poslu ili na ličnom planu.

8. Izbrišite frazu “ne mogu” iz rečnika

Ukoliko vas šef zamoli da uradite nešto, jedini prihvatljiv odgovor je “da”. Možda nemate pojma kako da zadatak ispunite, ali to možete naknadno saznati od kolega ili prijatelja. Ukoliko ne uspete to da uradite, recite šefu da ste se zaista potrudili i na sve načine pokušali da rešite problem, ali da ništa nije uspelo.

9. Znajte koji su vam ciljevi

Da li se bavite poslom koji želite da radite, i da li imate želju za napredovanjem na poslu? Ukoliko zapravo želite nešto sasvim drugo, ili da pokrenete svoj posao, potrošite slobodno vreme na traženje tog posla ili pokretanje svog biznisa.

10. Odeća (ne) čini čoveka

Ukoliko želite da napredujete, na poslodavca treba da ostavite utisak da ste profesionalni. Između ostalog, to podrazumeva i oblačenje u skladu sa poslom. Neke kompanije imaju svoj kodeks oblačenja koji treba da poštujete, bez obzira na to šta vaše kolege nose. Ukoliko nemate kodeks oblačenja u firmi, ugledajte se na ono što šef nosi – nemojte ga kopirati, već to shvatite kao smernice.

24/10/2016 15:07