Odlazak u penziju sa 70 godina?

10/06/2019 13:24

Odlazak u penziju sa 70 godina?

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu, piše  “Politika”.

Кako se navodi, tu inicijativu prihvatili su eminentni stručnjaci na savetovanju o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva u Budvi. Zaposleni bi mogao da ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom, rečeno je na savetovanju u organizaciji Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta kaže za “Blic Biznis” da je penzioni sistem u Srbiji trenutno održiv i da nema potrebe za dodatnim izmenama.

“Sa stanovišta održivosti penzionog sistema, sada nema potrebe za produžavanjem godina za odlazak u penziju. Mi smo svoj domaći zadatak obavili 2014. godine kada smo usvojili nove izmene i sada samo treba istrajati na donetim merama. S druge strane, moguća su podešavanja u smislu fleskibilnosti, ali ne obaveze. To bi značilo da građani nakon penzionisanja mogu da obavljaju dodatne poslove, naravno ukoliko to žele i ukoliko za njihovim radom postoji potreba”, ocenio je Altiparmakov.

Predlog da radni odnos ne mora da prestane po sili zakona sa 65 godina života, već da se ta granica može pomeriti do 70. rođendana, biće upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije.

Docent na Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta “Union – Nikola Tesla” Vesna Stojanović rekla je za “Politiku” da bi posle 65. godine, poslodavac u skladu sa svojim potrebama mogao da ugovori sa zaposlenim puno radno vreme, ili polovinu, ali i da radi od kuće ili neki drugi modalitet rada o kome bi se sporazumeli.

Ta novina ne mora nužno da znači manji broj radnih mesta za mlade, ali bi u mnogim kolektivima mogla da doprinese kvalitetu rada i prenošenju iskustva i znanja na nove kadrove.

Novim odredbama o mogućnosti produženja produženja radnog odnosa posle 65. godine ne bi se diralo u odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji utvrđuje da se strosna penzija može ostvariti s navršenih 65 godina života i 15 godina radnog staža. Taj uslov, kako minimalanni, ostao bi nepromenjen u Zakonu o PIO, piše “Politika”.

Izvor: blic.rs

10/06/2019 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments