Uskoro Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi

20/02/2018 15:38

Uskoro Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi

Status sezonskih radnika bi uskoro mogao da postane povoljniji, jer je najavljeno usvajanje Zakona o sezonskim radnicima u poljoprivredi. 

„Rešićemo probleme zapošljavanja ljudi u poljoprivredi“, rekao je Branislav Nedimović na konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“ u Palati Srbija.

Istakao je da je status sezonca „rak rana“, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu i da se priprema zakon, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji će regulisati njihov status.

Zakon o sezonskim radnicima

Ministar je rekao da poljoprivreda ima potpuno nedefinisan status i kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima i da je i tu potrebno donošenje „celovitog propisa“, kako bi ona mogla da se razvijaju.

Najavio je i da bi u prvoj polovini ove godine trebalo da budu usvojene i izmene Zakona o bezbednosti hrane.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da će Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi uskoro ući u skupštinsku proceduru i da će biti vrlo kvaliteta.

Đorđević je, govoreći o sivoj ekonomiji, rekao da, ako želimo moderniju zemlju ne treba ništa da se krije već da se sa tim odmah uhvati u koštac. Naglasio je da je veliki pomak napravljen sa izmenama Zakona o radu koje predviđaju da radnik od prvog dana na poslu mora da bude prijavljen.

Prema njegovim rečima, to je u interesu poslodavcima zbog nelojalne konkurencije, kao i radnicima zbog poštovanja njihovih prava.

Đorđević je rekao da su od 1. januara započete nenajavljene i rigoroznije kontrole i podsetio da je i pre morala da se prijavi kontrola dva dana ranije.

Izvor: Dnevnik

20/02/2018 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments