Tikva- riznica zdravlja, ali i dobre zarade

29/11/2017 14:35

Tikva- riznica zdravlja, ali i dobre zarade

Samo kilogram semena tikve golice košta trenutno 1.200 dinara, dok je ulje čak i skuplje od maslinovog i kreće se od oko 3.000 dinara za jedan litar.

Tikva je poznata po svojim diuretskim dejstvima, a njene semenke preporučuju se trudnicama, dojiljama, starijim osobama, kao i onima koji boluju od prostate. Uz to, ova namirnica ima blagotvorno dejstvo na jajnike, ali i na rad bubrega i mokraćne bešike i koristi se pri smanjenju simptoma reume i gihta.

Ovo povrće retko se uzgaja u Srbiji, a mnogi ne znaju da krije dobru priliku za zaradu. Naime, samo kilogram ovog semena košta trenutno 1.200 dinara, dok je ulje koje se dobija od njega, zbog svojih izuzetnih svojstava, čak i skuplje od maslinovog i kreće se od oko 3.000 dinara za jedan litar.

Nije zahtevna za održavanje

Kvalitetno seme podrazumeva da plod bude jedar, da ima svoju oblinu, da ne bude pločast. Da bi se zasadila jedna parcela, treba da se uradi duboko oranje kao i friziranje terena. Tikva golica se sadi u poslednjoj nedelji aprila i prvoj nedelji maja. Sve što se posadi posle petog ili desetog maja, rizik je da neće sazreti na vreme.

Uz to, mesnati deo se sitni i zaorava u zemlju i tako postaje najkvalitetnije ekološko organsko đubrivo za vašu njivu, koje tako dobijate besplatno.

Ova tikva nije mnogo zahtevna što se tiče zemljišta. Ima dobar korenov sistem, koji crpi dovoljno vode za njen život. Međutim, to što nije zahtevna za vodom ne znači da može da izdrži nekoliko meseci uopšte bez vode, kao što je to bio slučaj ove godine, jer je njena specifičnost u tome što joj se ne zagrće zemljom koren, kao kod kukuruza, pasulja ili druge biljke.

Nije zahevna ni u pogledu zaštite, a jedina bolest koja je napda je zelena vaš. Javlja se posle drugog lista, posle nicanja. Ako se pojavi, prska se herbicidom i posle toga se ništa više ne upotrebljava.

Proizvodnja ili sušenje semena je kratkotrajno i ne traje više od četiri do šest sati. U jednom tonusu može da se suši osam tona vlažnih semenki. Veoma je bitno da se semenka dovede do stanja sušenosti od osam do deset odsto vlažnosti. Golica nema pokoricu i tako se priprema za ceđenje.

Od ove tikve pravi se čak i slatko i kompot, rakija, pa i brašno.

Izvor: www.agroklub.rs

29/11/2017 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments