Ideja za biznis: Kiseli kupus donosi odličnu zaradu

24/11/2017 13:54

Ideja za biznis: Kiseli kupus donosi odličnu zaradu

Kiseli kupus, kao i rasol, najviše izvozimo u EU, ali ove namirnice stižu i na druge kontinente.

Kupus koji se kiseli na našim poljoprivrednim gazdinstvima stigao je do evropskih zemalja, ali i u Kanadu. Najviše ga izvozimo u Evropsku uniju, ali cifre nisu velike – jedan do dva miliona evra vrednosti izvoza.

Mislim da je dodatna vrednost koju kiseli kupus može da ima, upravo ona koja se tiče zaštite geografskog porekla, koji ima futoški kupus“, kaže za RTS Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Kada je reč o Evropi, konkurenti su nam Hrvatska i Poljska, a najveća fabrika kiselog kupusa je u Njujorku.

kupus
Tehnologija nije komplikovana

Sonja Gugović iz sela Zablaća kod Čačka počela je ove godine da kiseli kupus na veliko. Preradila je oko 40 tona glavica i kaže da tehnološki proces nije komplikovan: “Upakovan kiseli kupus donosi veću zaradu i veći profit. Sve ide kako treba, ali je i teško i iscrpljujuće, jer je to posao ipak za muškarca, a ne za jednu ženu“.

Srpski adut za EU: Futoški kupus – viševekovni brend

Futog, kao prestonica kupusa, ima tradiciju i u kiseljenju ovog povrća. Porodica Ćulum tako 30% izvozi, a 70% plasira na domaće tržište. “Najviše izvozimo u Španiju i Rumuniju. Kontejner treba da krene i za Kanadu, a potom za Nemačku, Australiju, Ameriku. Flaširamo i rasol, koji Evropa mnogo troši“, kaže Rade Ćulum.

Izvor: RTS

Foto: Instagram

24/11/2017 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments