Dogovoren početak izvoza srpske pšenice Egiptu, najvećem svetskom kupcu ove robe

16/01/2019 15:50

Dogovoren početak izvoza srpske pšenice Egiptu, najvećem svetskom kupcu ove robe

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović boravio je u dvodnevnoj poseti Arapskoj Republici Egiptu, tokom koje se sastao sa egipatskim kolegama ministrom poljoprivrede i melioracije Ezaldinom Omar Abustit i ministrom snabdevanja i spoljne trgovine Aliem Al Saed Ali Al Muselhi.

Na sastanku ministra Nedimovića sa dvojicom egipatskih kolega dogovoren je početak izvoza srpske pšenice Egiptu, najvećem svetskom kupcu ove robe.

“Republika Srbija krenula je da ponovo osvoji tržište Egipta koje naseljava preko 100 miliona stanovnika”, izjavio je ministar Nedimović i dodao da sadašnja razmena ove dve zemlje u oblasti poljoprivrede iznosi 26 miliona dolara, a da bi nakon postignutog dogovora ona trebalo da skoči četiri puta i premaši gotovo 100 miliona dolara.

Sve procedure oko izvoza su završene, a dogovoreno je i okončanje procedura oko izvoza govedine, suncokreta, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

O značaju posete govori i činjenica da još od raspada SFRJ nije bilo direktnih kontakata zvaničnika Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede.

Izvor: www.minpolj.gov.rs

16/01/2019 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments