Kako biti malo pametniji svakog dana?

25/09/2015 13:41

Kako biti malo pametniji svakog dana?

Svakodnevna rutina može da uspori moždane aktivnosti što usporava i razvijanje intelekta. Zato je potrebna svakodnevna vežba za mozak kako bi se ovo sprečilo.

Ukoliko želite da svakog dana budete malo pametniji i da održavate svoj mozak u formi, nije potrebno da radite preteške mozgalice, dovoljno je samo da malo promenite rutinu.

Čitajte novine

Čitanjem novina redovno bićete inforisani i svesni važnih stvari koje se dešavaju oko vas. Na taj način naučićete da formirate svoje mišljenje o različiti bitnim stvarima i da povežete, naizgled, nespojive stvari i činjenice.

Ako se budete redovno informisali imaćete češće potrebu da saznate više o nekim stvarim i dešavanjima, što će dodatno postaći vaš mozak na aktivnost.

Video – edukacija

Isto kao što je važno da čitate novine redovni i da se informišete, tako je važno gledati i slušati o stvarima koje vas interesuju. Umesto gledanja programa na televiziji, pronađite video snimke onoga što vas interesuje ili o čemu želite više da naučite.

Zanimljivi, a edukativni video snimci nalaze se na sajtovima kao što su Khan Academy i TEDtalks. Inače, lakše se uče stvari koje se gledaju, tako da su ovi video snimci veoma značajni ukoliko želite da steknete neka nova znanja.

Delite znanje

Ukoliko imate ljude oko sebe sa kojima možete da razgovarate o svojim idejama, kao i o njihovim, međusobno ćete doprineti savladavanju novih znanja.

U razgovoru sa drugima ili objašnjavajući im vi opet proživaljavate iste moždane aktivnosti koje ste imali dok ste učili o tome. Takođe, prenošenje znanja je značajno jer ukoliko uspete da ga prenesete drugima to znači da ste ga u potpunosti savladali.

Ako nemate sa kim da pričate niti iko iz vaše bliže okoline ima potrebu za saznavanjem istih stvari, svoje znanje možete podeliti i preko neke od društvenih mreža ili bloga.

Beležite šta ste sve uradili

Na kraju svakog dana zabeležite šta ste uradili, pogotovo ako imate listu šta bi sve trebalo uraditi u nekoj bližoj budućnosti.

Na ovaj način, poradićete i na svom samopouzdanju, ali i na motivisanosti da nastavite tim tempom. Pisanjem svega što ste uradili u toku dana, a što predstavlja neko učenje ili savladavanje novih veština, pomoćiće vam da duže pamtite taj dobar osećaj kada ste u nečemu uspeli i upravo to će vam biti motivacija za dalji napredak.

Lista stvari kojih bi trebalo da se rešite

Svi bi mogli bez previše razmišljanja da napišu bar nekoliko stavki na ovu listu. To je jedan od odličnih načina da napredujete – rešite se svega što nije dobro za vas, što vam nije potrebno i što vam ne donosi ništa (dobro ili korisno).

Kada se rešite svih stvari sa svoje liste, onda ćete imati mesta za nove, bolje i lepše stvari koje želite da imate, da radite, delite, stvarate.

Učenje ili obnavljanje stranog jezika

Strani jezici su veoma korisni, koliko u svakodnevnom životu, tako i u poslovima. Ponekad mogu biti veoma važni za neku posalovnu priliku ili obavezu ili vas jednostvano samo neznanje nekog jezika sputava u mnogim stvarima koje želite u životu.

Nemojte da vas sputava neznanje, nego poradite na tome da naučite željeni strani jezik. Pored očiglene koristi koju možete imati u poslovnom svetu i vaš mozak će vam biti “zahvalan” jer ćete ga “naterati” na posebne aktivnosti koje poboljšavaju intelektualne sposobnosti.

Pratite svoj napredak

Kada počnete nešto da učite, kao što je na primer novi strani jezik, zapisujte svoj napredak, odnosno pratite šta ste sve naučili, kojim tempom savladavate novo gradivo i dokle ste stigli na putu ka cilju. Na ovaj način ćete moći da se motivišete svakog dana i da se “naterate” da neodustanete, jer je napredak očigledan.

Izađite iz svoje zone komfora

Ukolio uradite nešto što vam je strašno ili od čega strepite, nešto što drugi smeju ali vi se niste do sada usudili – osećaćete se superiornije. Savladavanjem strahova i pomeranjem granica dajete sebi prostora da još više napredujete svakog dana.

25/09/2015 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments