Povratak na posao posle odmora: Kako “preživeti” privikavanje?

28/08/2015 11:10

Povratak na posao posle odmora: Kako “preživeti” privikavanje?

Nakon odmora, koji nikada nije dovoljno dug, potrebno je vratiti se na posao, ali ne samo fizički. Kako “preživeti” ovaj period privikavanja na posao – opet?

U ovom periodu može vam se desiti da se osećate loše, neraspoloženo, da ste depresivni ili nemotivisani za rad. U mislima ste još uvek na odmoru, što vam dodatno otežava da radite, jer ne želite da priznate da je odmor – gotov.

Međutim, povratak na posao nakon odmora ne mora da bude noćna mora, niti period navikavanja na posao mora biti isuviše težak. Potrebno je samo znati kako da olakšate sebi.

Dan pre povratka na posao:

Koliko god da vam traje odmor, sigurno nije dovoljno dug, to će se svi složiti. Međutim, bolje je da “žrtvujete” jedan dan odmora i vratite se kući ranije. Ovaj dan bi trebalo iskoristiti za boravak kod kuće, psihički se pripremajući na posao.

Kako bi se na prvi dan posla posle odmora stvarno vratili odmori, morate se naspavati ali i psihički se pripremiti da ćete tog dana raditi, a ne sunčati se na plaži.

Ukoliko se vratite dan ranije sa mora imaćete dovoljno vremena da se čak i malo uputite u posao i otvorite mejl, pobrišete spam poruke i vidite šta se dešava. Na taj način prvi radni dan posle odmora lakše će vam pasti, ukoliko još niste spremni da priznate sebi da je period odmaranja završen.

Osim toga, jedan dan kod kuće između odmora i posla je dovoljno vremena da se prilagodite “atmosferi” i izađete iz “morskih priča”. Morate biti svesni da je za vas dobro da se što pre vratite u radni mod.

Naravno, niko ne mora da zna da se još uvek niste raspakovali. Neka odmor ipak potraje još malo. Ali ukoliko vam je potreban red u kući kako biste mogli da nastavite sa obavezama – onda se potrudite da sve sredite do predveče, kako biste ipak stigli i da se naspavate i odmorite za početak radnog pedioda koji je pred vama nakon odmora.

Prvi dan na poslu:

To što ste se vratili na posao posle odmora znači samo da bi trebalo da se latite posla. Koliko god da vam se ne dopada ova ideja, to je ono što vas očekuje. Zbog toga je važno unapred se pripremiti za to.

Osim što vam u velikoj meri pomaže da se dan pred vraćanje na radno mesto malo informišete o tokovima na poslu i “uđete” u tu priču, prvog radnog dana posle odmora dođite na posao malo ranije. Ako je tu neko od vaših kolega – popričajte malo. Naravno, tu će biti reči i o poslu i o odmoru, ali razgovor će vam sigurno dobro doći.

Ukoliko dođete na posao ranije imaćete dovoljno vremena i da se isplanirate. Nemojte da vam prvi dan na poslu bude prenaporan, jer je dovoljno to što predstavlja kraj uživanja na plaži, pored mora… Isto tako – ne možete ni da zabušavate jer je potrebno da se što pre “vratite u formu“.

Zato, neka vam radni dan posle odmora počne sa nekim jednostavnijim zadacima. Kada uradite nešto kako treba prisetićete se kako je to raditi i uspešno obavljati svoj posao. Osetićete i da posao i nije tako strašan. Potrebno je samo da se naviknete na radni režim opet posle uživanja i opuštanja.

Osim što će vam radni plan za prvi radni dan dobro doći, napravite i plan na nedeljnom nivou gde ćete istaći prioritete i prema tome raditi. U suprotnom, ako budete radili sve po redu – samo ćete se zamarati, a efikasnost će izostati, jer ste ipak još uvek “neuhodani”. Morate dati sebi vremena i da se uputite u sve što se dešavalo dok ste bili odsutni.

Ukoliko se ispostavi da ste puno toga “propustili” i da je pred vama period u kom morate to – što pre – da nadoknadite, nemojte da upadnete u klopku. Možda će vam se plan da sve odjednom uradite činiti kao moguć, ali to nije baš tako.

Kako ne biste upali u zamku multitaskinga – posao podelite i radite jednu po jednu stvar. Na taj način bićete efikasniji, posao vam neće tako teško pasti a i možete biti sigurni da će sve biti u redu i da ćete sve stići do dogovorenog roka.

Nakon prvog radnog rada posle odmora, kako god da on prođe, potrudite se da organizujete nešto što je vama zabavno. Na taj način imaćete osećaj da zabava nije negde daleko u prošlom vremenu na nekom odmoru koji je prošao, nego da vam može biti lepo gde god da ste.

28/08/2015 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments