Kako do posla bez radnog iskustva?

08/11/2017 16:28

Kako do posla bez radnog iskustva?

Ukoliko ste tek završili fakultet ili želite da promenite zanimanje, shvatate da ovo nije lak zadatak, ukoliko nemate radnog isustva. Kako onda pronaći posao? Poslušajte ove savete!

Potraga za poslom sama po sebi je frustrirajuć zadatak, a ukoliko još nemate radnog iskustva, ova misija deluje nemoguće. Međutim, uz puno truda, ambicije i malo samopouzdanja, nije nimalo nemoguće zaposliti se, bez prethodnog radnog iskustva.

Saveti pri traženju posla

1. Prihvatite realnost. Prepun CV nije preduslov za dobijanje posla. Pored iskustva, bitan je i rezultat. U biografiji naznačite da ste posvećeni, znatiželjni i spremni da učite i razvijate se. Svakoj kompaniji potreban je marljiv radnik koji je spreman da radi i uči.
2. Koje su vaše veštine? Napravite listu svih veština potrebnih za posao na koji se prijavljujete. Dobro razmislite koje veštine posedujete i zbog čega vam se sve ljudi obraćaju za pomoć.
3. Kada se prijavljujete za određenu poziciju, morate da imate razlog zašto mislite da ćete posao dobro obaviti. Analizirajte formalno i neformano iskustvo i edukaciju, kakve povezanosti imate s tim poslom i zašto biste baš vi bili idealan potencijalni radnik u toj kompaniji.

Pročitajte još i: Kako da ostavite sjajan prvi utisak na razgovoru za posao?

CV
4. Šta vas izdvaja od drugih? Ne zaboravite na vaše vrline kao što su profesionalnost, otvorenost, druželjubivost i želja za napretkom. I to navedite u svojoj biografiji.
5. Balansirajte između samopouzdanja i uma početnika. Samopouzdanje jeste važna stavka, ali u isto vreme, veoma je važno biti i skroman i ponizan. Pokažite da znate posao, ali da ste spremni i da učite.
6. Volontirajte. Dok tražite posao, pokušajte i sa volontiranjem. Brojne firme rado zapošljavaju osobe na besplatnu praksu. Uz sjajno iskustvo, ukoliko se pokažete, uvek poslodavac može da vas zaposli na tom mestu.
7. Na kraju, budite realistični. Uzevši sve u obzir (iskustvo, veštine, obrazovanje i sposobnosti), aplicirajte za poslove za koje znate da ćete dobro raditi. Nemojte da imate nerealne ciljeve.

 

 

08/11/2017 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments