Kako do željenog posla

05/08/2015 14:59

Kako do željenog posla

Kada konkurišete za posao, morate biti svesni da niste jedini koji žele taj posao, a što je jača konkurencija, to se više morate potruditi da se istaknete i dobijete posao.

U potrazi za poslom gotovo da je podjednako važna radna biografija, ono što ste obukli na razgovoru za posao i kako ste se tada ponašali. Svaki detalj može biti presudan, a vi morate biti spremni na sve – ukoliko zaista želite da budete odabrani za to radno mesto.

Nakon slanja radne biografije, sledeća prilika da sebe prezentujete jeste razgovor za posao. Osim što CV mora da vam bude uredan i pregledan, mora biti i strateški uređen kako bi na najbolji način prikazivao vaša dosadašnja dostignuća. Nakon toga, morate biti spremni i da uživo, u razgovoru sa potencijalnim budućim poslodavcem, prikažete sebe u najboljem svetlu.

Kako bi intervju za posao bio prilika koju ćete iskoristiti, potrebno je da razgovor držite pod kontrolom i da ga uvek okrećete u svoju korist.

Uz pomoć ovih saveta, razgovor za posao će vam sigurno proći uspešnije:

Ohrabrite sami sebe

Pre nego što uđete u prostoriju u kojoj će se održati razgovor za posao potrebno je da budete spremni na ono što vas očekuje. Kako bi se ohrabrili – recite sebi da ste spremni za ono što vas očekuje, da možete da uđete u prostoriju sa samopouzdanjem, da pogledate potencijalnog poslodavca u oči i da mu stegnete ruku pri rukovanju.

Iako deluju kao jeftina knjiga o samopomoći, zaista je delotvorno. Razgovor sa sobom nekad može biti od velike pomoći. Naravno, potrudite se da vas ne čuje neko od zaposlenih u firmu u koju ste došli na razgovor. Nije poželjno ni da vas budući poslodavac čuje, ne zato što bi mogao da pomisli da ste ludi, nego zato što će znati da iza svog odličnog i odlučnog predstavljanja krijete mogući manjak samopouzdanja, što nije najpoželjnija osobina u poslu.

Ragovarajte opušteno

Nakon što uspešno probijete prvu barijeru – pozdravljanje i ulazak u prostoriju u kojoj će se održati razgovor, potrebno je da započnete najvažniji proces – da u razgovoru ubedite sagovornika da ste baš vi prava osoba za posao.

Prema istraživanjima koje su sproveli stručnjaci, na razgovoru za posao najbolje je da bude opušteni, a da razgovor bude neformalan. Potencijalni poslodavac već zna kakve su vaše kvalifikacije, a da ne smatra da biste mogli da obavljate posao za koji ste konkurisali – ne biste se ni našli na razgovoru.

U istraživanju u kom je učestvovalo 116 studenata koji su odmah nakon studija pokušali da nađu posao, studenti koji su se dodvoravali sagovorniku – potencijalnom poslodavcu bolje su prošli na intervjuu, jer su se njihovi razgovori sastojali od toga što su hvalili organizaciju, davali komplimente osobi koja je vodila intervju, pokazivali su entuzijazam, razgovarali o zajedničkim temama, osmehivali se i gledali sagovornika u oči.

Druga grupa studenata je na razgovoru za posao pretežno hvalila sebe, odnosno navodili su svoje kvalitete i nabrajali svoja dosadašnja dostignuća i svoje uspehe. Ovaj način da se vodi razgovor za posao nije dao očekivane rezultate. Ovakvo samoprezentovanje, koje je bilo očigledno, poslodavci nisu pozitivno ocenili.

Iz ovog istraživanja se izvodi zaključak da je na razgovoru za posao bolje voditi neformalne razgovore i kroz zajedničke teme provlačiti svoje kvalitete, kao što su poznavanje različitih oblasti, komunikativnost i izražavanje entuzijazma vezanih za posao za koji ste aplicirali.

Kontrolišite neverbalne simbole

Neverbalna komunikacija može ostaviti snažniji utisak na sagovornika nego ono što je izgovoreno. Često različiti gestovi, pokreti telom ili grimase lica mogu da odaju nešto što smo pokušali govoro da sakrijemo.

Kako biste izbegli neprijatnosti i dali određenu pozitivnu sliku o sebi, dovoljno je da kontrolišete neverbalne signale koje šaljete. Kako biste bili sigurni da ćete ostaviti dobar utisak potrebno je da skinete lažni osmeh sa lica – to je ono što će sagovornik prvo primetiti, a sigurno vam neće ići u prilog. Zatim, kako biste delovali što iskrenije, kao osoba koja nema šta da krije i stoji iza svega što kaže, a pritom i pažljivo sluša svog sagovornika – održavajte kontakt očima. Naravno, budite što prijatniji i slobodno se nasmešite nekada.

Jednostavan govor tela – kao što su ovi gestovi, dovoljni su da osigurate pozitivnu i opuštenu atmosferu u toku razgovora koji će, baš uz pomoć takve neverbalne komunikacije, krenuti dobrim tokom.

Stanite u svoju odbranu

Budite spremni da, ako bude potrebno, odbranite svoje stavove i mišljenja. Odbrambeni stav je važan za vas kao ličnost, a ukoliko budete morali da pokažete i ovu svoju stranu na intervjuu nemojte posustajati.

S obzirom na to da niste u obavezi da se pravdate ukoliko nemate dovoljno iskustva ili nemate sve potrebne kvalitete za posao, ne dozvolite da vas to povredi i dajte do znanja sagovorniku da ste toga svesni, ali da to nije razlog da se izvinjavate ili pravdate.

05/08/2015 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments