7 zlatnih pravila za freelancere!

30/12/2015 10:48

7 zlatnih pravila za freelancere!

Sve veći broj ljudi želi da zarađuje radeći od kuće, zbog čega je naša država treća na svetu po broju freelancera. Međutim, to nije tako lako kao što izgleda.

Iako je posao od kuće za mnoge – posao iz snova, raditi kao freenacer ipak zahteva poštovanje mnogih pravila. A što je najteže od svega – mi samo moramo da ih postavimo, poštujemo i kontrolišemo.

Kako biste izbegli sve potencijalne zamke u koje možete upasti kao freelancer nemojte zaobiće ovih devet zlatnih pravila:

Radna atmosfera

Bez obzira na to što se kod kuće – vi ste na poslu i ponašajte se tako! Ukoliko vam je lakše – pretvarajte se da ste u kancelariji koju ne delite ni sa kim. To znači da možete malo da se opustite ali ne i da rešavate privatne probleme umesto poslovnih.

Od velike koristi bi moglo biti i da se spremate za posao kao da ćete zaista napustiti svoju kuću i otići u neku firmu. Ne morate raditi u pidžami – bolje ćete se osećati ukoliko se obučete adekvatno, odnosno poslovno.

macbook-690276_640

Sami sebi poslodavac

Da niste freelancer vrlo je moguće da biste radili “za nekoga”. Pomislite kako bi se prema vama ponašao vaš šef, odnosno kako biste vi voleli da se on ophodi prema vama. Pomozite sebi kad vam je to potrebno. S obzirom na to da ste freelancer – vi ste zapravo samo sebi šef. Budite dobar šef sebi i nemojte sebi uskraćivati stvari koje su vam potrebne za bolji rad.

Plata

S obzirom na to da ste sami sebi poslodavac i šef, sami sebi morate dati i platu. Ne zaboravite to! Ako ste nekad radili u nekoj firmi – setite se koliko ste se dobro osećali kada stigne plata, jer se tada osećate kao da neko vrednuje vaš rad i za to vas plaća.

Isti je slučaj i kada ste freelancer, samo što sada ne dobijate platu od nekoga drugog – nego sami sebi direktno dajete platu. Veoma je važno da kada radite – posao počnete da završavate tek onda kada ste sigurni da ćete biti za to i plaćeni.

Radno vreme

Kao freelancer najčešće niste u obavezi da poštujete tačno određeno radno vreme – od 9 do 5. Međutim, to znači da sami morate da odredite kada ćete raditi, u zavisnosti od posla koji obavljate i uslova koje imate za rad.

Nemojte se osećati krivim ako zapostavljate porodicu i prijatelje dok radite – iako ste kod kuće vi ste na radnom mestu. Nema mesta za osećaj krivice ako niste uradili neke kućne poslove – ukoliko ste bili zauzeti poslom. Šta bi bilo da umesto u svom domu, posao obavljate u nekoj kancelariji, daleko od kuće? Onda se sigurno ne biste osećali krivim.

woman-791185_1280

Pauze i odmor

Posao freelancer-a neretko zavisi od njihovog angažovanja i želje da pronađu neki posao koji bi mogli da rade. Oni mogu da odaberu da jednostavno – ne rade danas! Međutim, najčešće to nije slučaj – nego baš obrnuto.

Osećaj slobode kada sedite u svojoj kući i radite posao koji želite i volite često može da dovede u zabludu – da vam nije potreban odmor jer se zapravo i ne umarate toliko. Naravno, to nije istina! Svima je potreban odmor, zato se potrudite da bar jedan dan nedeljno ne radite, a kada ste bolesni – uzmite bolovanje.

Budite profesionalac

To što svoj posao radite od kuće i što ste možda i dalje u pidžami dok obavljate ozbiljne poslove, ne mora da znači da niste profesionalac. Ukoliko želite da održite taj utisak, onda nije važno samo kako ste obučeni i kako radite svoj posao – nego i šta govorite.

Sa ljudima sa kojima sarađujete ili koji su vaši klijenti održavajte strogo poslovan odnos, a prilikom komunikacije potrudite se da ostavite pravi utisak i koristite rečenice kao što su – “Na godišnjem odmoru sam”, zakazujte sastanke i vodite svoj raspored obaveza vezanih za posao.

wordpress-923188_640

Prihvatanje poslova

Freelancer-i zavise od svog ličnog angažovanja i sposobnosti koje poseduju. Ukoliko nemaju dovoljno sposobnosti i znanja – ne mogu da nađu posao, ali isti je slučaj i ako ga ne traže ili su previše izbirljivi.

Baš zbog toga freelancer-i retko odbijaju poslove jer nisu sigurni kada će imati priliku opet da rade. Ta neizvesnost u poslu je ono što ih tera da često rade više poslova istovremeno, da prihvataju i nešto što im se ne radi ili ne dopada. Međutim, oni koji znaju da odbiju prave poslove, zapravo sebi čine uslugu. Osim što se neće naći u situaciji da u jednom momentu obavljaju više poslova i rizikuju da ih obave loše, oni sebi na ovaj način “dižu cenu”.

Iako ne zvuči baš najlogičnije – istina je. Ukoliko povremeno odbijete neke poslove, pod izgovorom da ste prezauzeti i da jednostavno ne stižete to da radite, možete odati, po sebe veoma povoljan, utisak.

Ako se predstavite kao profesionalac koji zna jako dobro da radi svoj posao, a pritom nemate vremena za ponuđen posao – znači da sa vama svi žele da rade, a to mora biti samo zato što ste najbolji. U ovom slučaju može se desiti da neko ko zaista želi da sa vama sarađuje – ponudi vam znatno više novca samo da biste prihvatili, nakon čega će se takve ponude samo nizati.

30/12/2015 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments