Šta je burnout sindrom?

28/04/2020 12:12

Šta je burnout sindrom?

Nekom posao nije samo izlazak iz egzistencijalne krize, već ljubav i uživanje. 

Ako ste to nekada doživeli, setite se kakvi ste bili prvog radnog dana na takvom poslu, koji nivo samopouzdanja ste pokazivali i koliku energiju i vreme ste bili spremni da pružite tom sektoru i tom menadžmentu. Sada ste na ivici da date otkaz. Ne na ivici – daćete ga za nekoliko dana. 

Šta se desilo?

Osećate da više nemate snage i da ste „pregoreli“? Da, to je burnout sindrom i danas je česta pojava u ovom prebrzom digitalnom svetu, u kome se od radnika očekuje mnogo toga, a manje se misli o blagostanju na radnom mestu i odmoru od radnih zadataka radi „punjenja baterija“.

Ovaj sindrom je hroničan stres koji je završni stepenik onih prethodnih naslaganih jedan na drugi, u kom osoba nekada ni ne primećuje koliko daleko se udaljava od prvobitne ideje o svom poslu.

Na početku ovog puta, kao na početku i ovog teksta, puni ste entuzijazma, samopouzdanja, pozitivne energije i spremni ste da pružite maksimum od sebe. Kada se ne pruži adekvatna povratna informacija na radnom mestu, kreće se i linija na dole: dolazi do fizičke iscrpljenosti, bola u leđima, nesanice, pa onda do druge faze – do faze stagnacije u ispunjavanju obaveza, teškoća u komunikaciji i slično. 

Tu se problem ne završava.

U fazi frustracije se preispitujete o tome da li radite posao kako bi trebalo i da li ste sposobni za njega. Na kraju gubite u to veru i dolazi do iznenadne promene posla.

Najčešći primer ovog sindroma su zdravstveni radnici. To su osobe specifičnog zanimanja koje zahteva emotivnu distanciranost, stručnost, ali ne bi moglo bez empatije. Ukoliko osoba ne zna da se distancira na vreme, vrlo brzo će dospeti u sindrom sagorevanja, koji može emotivno da je/ga saseče.

Ovaj sindrom može da se desi i ukoliko imate problem sa kolegama ili sa nadređenima koji traje i iz koga ne vidite način izlaska.

Na kraju, imajte na umu da je distanciranje jedan veliki plus kod sindroma sagorevanja, ali ukoliko ne pomaže, promenite posao, jer hroničan stres koji može da se nakupi vrlo lako može da ugrozi i zdravlje.

28/04/2020 12:12