Obuka za pekare

04/02/2020 15:18

Obuka za pekare

Od 45 lica sa evidencije nezaposlenih Filijale Bor NSZ, koliko je u 2019. uključeno u obuke za tržište rada, šestoro pohađa obuku za pekare. Pri kraju obuke, želeli smo da zabeležimo utiske polaznika i izvođača.

Organizator obrazovanja odraslih u Filijali Bor Bojan Marković objasnio je da je u pitanju teorijsko-praktična obuka započeta 1. novembra prošle godine, koja podrazumeva 360 časova raspoređenih u blokove od po šest časova, pet dana u nedelji, koji se realizuju tokom perioda od tri meseca. Izvođač obuke je Narodni univerzitet Niš, a realizuje se u saradnji sa pekarom „Kod kuma Francuza“ iz Bora. Nakon završetka obuke, polaznicima je obezbeđeno i 20 dana prakse u istoj pekari.

„Ja sam ranije malo radio u jednoj pekari i imao neko osnovno predznanje, ali opet mi na početku nije bilo svejedno“, istakao je Aleksandar Božić, jedan od polaznika obuke. „Kako je delovalo prvog dana, sada je stvarno super. Zaposleni u pekari su jako prijatni i svi se trude da nam pokažu. Veoma sam zadovoljan i ljudima koji nas podučavaju i radnom atmosferom. Ovo nije lak posao, ali ko ima volju za radom, navikne se“, zaključio je naš sagovornik.

Nikola Stojilović, sa druge strane, jedan je od onih polaznika koji nisu imali nikakvo predznanje iz ove oblasti. „Moram da priznam da mi je delovalo mnogo teže nego što zapravo jeste, ali zadovoljan sam svojim napretkom. Nije lako, ali je svakim danom sve bolje“, kaže Stojilović.

Jadranka Zlatojević, jedan od instruktorka na obuci, ističe da je većina polaznika zaista vredna i da su se dobro snašli, dosta toga naučili i mnogo toga samostalno rade, te da je napredak i te kako uočljiv. „I nama je velika pomoć što su polaznici obuke kod nas. Čim je više vrednih ruku, posao se brzo završi“, uz osmeh kaže Jadranka.

Osim obuke za pekare, za nezaposlene sa evidencije Filijale Bor NSZ u 2019. godini u ponudi su bile i obuka za zavarivače, za fizičko-tehničko obezbeđenje, frizere, pica-majstore, kao i obuka za pomoćnike stolara za osobe sa invaliditetom.

04/02/2020 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments