10 kvaliteta koji čine odličnog vođu

21/12/2015 13:55

10 kvaliteta koji čine odličnog vođu

Ono što pravi razliku između ljudi koji sanjare i preduzetnika je sposobnost da realizuju svoje ideje. Rukovođenje je deo svakog poslovnog poduhvata i za njega je potreban poseban sklop veština, osobina i kvaliteta.

Dobar vođa je sposoban da objasni svoju viziju i da inspiriše svoj tim da rade ka zadatim ciljevima. Ali to je samo mali deo stvari koje čine vođu, a mi ćemo vam reći 10 kvaliteta koje će vas učiniti odličnim vođom:

1. Samopouzdanje

Bilo da je veliki biznis ili mala kompanija, doći će do momenata kada stvari krenu loše. I upravo u tom momentu lideri trebaju da pokažu da drže sve pod kontrolom. Umesto paničenja i traženja kratkotrajnih rešenja za probleme, lideri se fokusiraju na dugoročnu strategiju biznisa i održavaju visok moral svog tima.

Velike vođe su pune samopouzdanja – uglavnom zbog toga jer čvrsto veruju u svoju viziju. Oni mogu da uvere svoj tim da su povremeni padovi prirodni deo procesa i rada na putu do uspeha.

2. Znanje kako podeliti zadatke

Dobri lideri moraju imati sposobnost da posvete svom timu viziju biznisa i zadatke koji idu ka toj viziji bez razmišljanja. Deljenje zadataka pravim ljudima ili odeljenjima je veoma bitna veština koja mnogo znači u izgradnji i rastu biznisa.

Pravi lideri mogu da prepoznaju kvalitete tima i da ih iskoriste. Oni odvajaju posebno vreme da pronađu kakvi tipovi poslova i zadataka tom timu najviše leži, jer ukoliko rade ono što vole, to će ih učiniti zainteresovanijim za taj posao, i time će brže raditi ka ostavrenju vizije.

3. Komunikacija

Jedna od najpotrebnijih stvari za efikasno rukovođenje je komunikacija – kako drugačije da lideri dočaraju svoju viziju, ili da drže efikasne sastanke koji se fokusiraju na donošenje raznih odluka ili rešavanje problema? Lideri imaju odličnu komunikaciju, i to ne samo kada pričaju, nego i preko pisanih izjava i e-mailova.

Veliki lideri ne smeju da se stide da pričaju u javnosti – prenošenje svojih ideja i razmišljanja na koherentan i razumljiv način je ovde ključ. Rukovođenje zahtevima, aktivno slušanje šta drugi imaju da kažu i davanje konstruktivne povratne informacije kada god je to potrebno.

Lideri takođe moraju da shvate da odlična komunikacija igra veliku ulogu u obuci novih članova i stvaranja produktivne radne sredine. Postoji mnogo načina na koje lideri stvaraju otvorenu liniju komunikacije – to može biti politika otvorenih vrata kancelarije, što znači da je uvek dostupan za svoj tim i da mogu uvek sa njim da pričaju o stvarima vezanim za posao. Poverenje se gradi na jasnoj komunikaciji, i lideri to znaju.

fashion-601553_1280

4. Veštine za rešavanje problema

Kao što možete i pretpostaviti, velike vođe su odlične u rešavanju problema. Oni su u stanju da iskoriste znanje koje poseduju timovi stručnjaka ili konsultanata, kao i da koriste svoju stručnost za rešavanje problema na najefikasniji način.

Niko ne bi trebao da očekuje od lidera imaju gotova rešenja za svaki problem. Lideri jednostavno mogu da iskoriste znanje članova tima da dođu do kolektivnog odgovora na svaki problem na koji naiđu tokom rada na svojoj poslovnoj viziji.

5. Empatija

Jasno je da su veliki lideri empatični i da mogu lako pročitati i povezati se sa onim što se dešava u glavama svog tima. Oni znaju kada njihov tim gubi fokus i kada treba da im povrati taj fokus kako bi napredak ka viziji ostao skladan i dosledan.

Veliki lideri su u stanju da budu sigurni u to da svaki član njihovog tima održava visok nivo produktivnosti, čak i kada prolazi kroz težak lični ili profesionalni period. Pored toga, lideri znaju kako da koriste empatiju – koriste je samo u odgovarajućim momentima i kada je posebno potrebna.

6. Saradnja

Nije potrebno govoriti da su veliki lideri takođe odlični saradnici. Oni shvataju da je nemoguće da do svoje vizije dođu sami – tako da se fokusiraju na svoj tim. Svaki veliki vođa zna da je njihov tim je najvažniji element za celu proceduru.

Veliki lideri poseduju znanje o tome kako da se razviju tim i kako da ga drži produktivnim. Oni znaju kako da najbolje reše sukobe i nesuglasice, pazeći na to da svi članovi tima ostanu ujedinjeni u postizanju postavljenih ciljeva.

7. Nadležnost

Prirodno, lideri treba da pokazuju nadležnost u oblastima koje su ključne za njihove vizije. Biti na vrhu svega što se događa u poslovanju uvek će podrazumevati veliku svestnost oko industrije i visoke kvalifikacije.

Lideri znaju kada da se oslanjaju na znanje eksperta, ali su često previše radoznali da bi sedeli i ignorisali pravne i finansijske aspekte poslovanja, računajući na računovođe i advokate da rade svoj posao.

Čak i ako im nije potreban određeni tehnički ekspert, veliki lideri će slušati svoje tehničko osoblje, podstičući i inspirišući ih da rade još bolje i više prema određenoj viziji.

8. Integritet

Ključni osobina za sve velike vođe je integritet. Oni su pošteni i lojalni po prirodi – oni su u stanju da lako steknu poverenje svog tima, i da postave etički ton celog poslovanja i da pokažu da su pravila tu kako bi se pratila.

Oni shvataju da poslovni poduhvati moraju doneti profit, ali nikada od svog tima neće tražiti više nego što oni mogu. Veliki lideri se nikada neće zadovoljiti sa najlakšim i pravno ili etički – sumnjivim rešenjem – oni će razmišljati o različitim rešenjima koja bi im pomogla da postignu ključne poslovne ciljeve.

Veliki lideri promovišu zdravo radno okruženje i podstiču svoj tim da se ugleda na njega/nju i da živi u skladu sa standardima prikazanim u njegovom/njenom ponašanju. Oni jednostavno imaju za cilj da izgrade odličnu poslovnu sredinu i radni prostor u kojoj će osetiti druželjubivnost i ljubaznost.

9. Organizacija

Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da su velike vođe takođe odlični organizatori. Organizovanje zadataka i projekata od početka do kraja je ključna veština koje lideri jednostavno moraju posedovati kako bi mogli da započnu bilo koju poslovnu operaciju.

U suprotnom, oni neće biti u stanju da stvore produktivno radno okruženje i da rešavaju probleme pod pritiskom, dok u isto vreme ostaju fokusirani na širu sliku i pravilno raspoređuju svoje odgovornosti. Oni imaju oko za detalje i razmeću se dobrom memorijom – ni jedan deo privrednog društva ne ostaje zaboravljen.

10. Timski razvoj

Ukoliko se poslovna vizija razvija pod pritiskom, lideri su u stanju da održe zajednicu u timu i inspiriše svakog člana da teži ka boljim rezultatima. Angažovanje je ključ poslovanja i velike vođe znaju to – zato oni obraćaju mnogo pažnje na svoj tim, pružajući dovoljnu količinu podrške i ohrabrenja.

Lideri znaju da uvek trebaju biti spremni i očekivati probleme –  smišljnje plana B (i C) je nešto što oni rade bez da razmišljaju dvaput o tome. Ukoliko dođe do susreta sa neočekivanim problemom, lideri zrače pozitivnu i smirenu energiju prema timu, prolazeći sa njima kroz poteškoće na najefikasniji način.

Čak i ako vam se čini neverovatno, ovih 10 osobina su nešto što je primetno u stavovima i ponašanju velikih lidera iz dana u dan. Svi gore navedeni kvaliteti mogu da se usavrše tokom vremena – važno je da lideri paze i neguju ove tehnike u svakodnevnom životu.

Za pretvaranje ideje za biznis u realnost potrebno mnogo hrabrosti i samopouzdanja – a veliki lideri mogu da ih podele sa celim svojim timom, pružajući podršku svakom članu da napreduje u pravcu zajedničkog cilja.

21/12/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments